Autoritatea Bancara Europeana ar putea lasa in sarcina autoritatilor nationale definitia capitalului de rang intai care urmeaza sa fie folosita in testele de stres pregatite pentru acest an, au declarat pentru WSJ surse apropiate situatiei, punand sub semnul intrebarii rigurozitatea evaluarilor, anunta Mediafax.
Testele de stres efectuate anul trecut in UE au avut rezultate neasteptat de optimiste pentru sectorul bancar, iar autoritatile europene au fost acuzate de indulgenta.

Noua institutie europeana European Banking Authority (EBA), care va derula teste de stres la cele mai mari 88 de banci europene, le-a transmis autoritatilor si bancherilor ca evaluarile se vor baza probabil pe definitia data de fiecare stat membru pentru rata capitalului de rang intai "Tier 1", unul dintre cei mai importanti indicatori de solvabilitate, potrivit surselor citate.

Unii bancheri si reprezentanti ai institutiilor de supraveghere se tem ca, daca aceasta intentie va fi aplicata in practica, criza financiara din Europa ar putea fi prelungita, noteaza Wall Street Journal.

Ei sunt ingrijorati ca testele de stres din acest an ar putea fi caracterizate de aceleasi slabiciuni ca si cele din 2010. Evaluarile de anul trecut au dat "nota de trecere" pentru aproape toate cele 91 de banci testate, insa unele institutii financiare au avut nevoie ulterior sa fie salvate prin interventia guvernelor.

Autoritatile europene au permis anul trecut autoritatilor nationale sa foloseasca propriile definitii ale ratei capitalului Tier 1, un indicator care masoara capacitatea unei banci de a face fata pierderilor neasteptate. Aceasta masura de flexibilizare nu era cunoscuta public la anuntarea rezultatelor, iar diferentele intre definitiile folosite de statele membre au facut dificila centralizarea si compararea cifrelor la nivel european.

Noile teste de stres ar repeta, in esenta, acest proces, potrivit WSJ. Deoarece autoritatile din fiecare tara vor avea metode diferite de a calcula rata Tier 1, programul de evaluari nu va depinde de un standard european, potrivit surselor citate.

Testele de stres sunt menite sa detecteze care sunt bancile cu probleme si sa impuna recapitalizari acolo unde este nevoie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri