Cererea este adresata de ministrul elen al Finantelor, George Papaconstantinou, presedintelui Eurogroup, Jean-Claude Juncker, comisarului european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si comisarului european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier.

Papaconstantinou evoca necesitatea unei actiuni din partea autoritatilor europene contra agentiilor de rating, subliniind ca aceasta problema ar trebui abordata de urgenta de Eurogroup, ai carui membri se vor reuni vineri la Bruxelles, si de ministrii europeni ai Finantelor.

"Ultima retrogradare a ratingului Greciei este reprezentativa mai degraba pentru modul in care agentiile distorsioneaza motivarile si nu pentru situatia reala a Greciei", a afirmat ministrul elen.

Citeste si:

Moody's a retrogradat luni cu trei trepte ratingul suveran al Greciei, de la "Ba1" la "B1", cu perspectiva negativa, din cauza riscului ca statul sa fie nevoit sa-si restructureze voluntar datoriile.

Agentia redus, joi, ratingul de credit al Spaniei cu o treapta, de la "Aa1" la "Aa2", cu perspectiva negativa, apreciind ca guvernul de la Madrid a subestimat costurile unei eventuale restructurari a sistemului bancar si ca autoritatile nu vor reusi sa consolideze suficient finantele publice.