Coasta Japoniei a fost lovita in aceasta dimineata (ora Romaniei) de un cutremur de 8,9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami de 4-6 metri inaltime. Oficialii niponi au oprit functionarea mai multor centrale nucleare si rafinarii pentru a evita posibile catastrofe, mai multe zone din stat fiind inundate sau incendiate.
[UPDATE] Bursa de la Tokyo si yenul au scazut puternic

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis astazi in scadere cu 1,7%, la minimul ultimelor cinci saptamani, iar yenul s-a depreciat semnificativ, dupa un cutremur puternic in largul coastei de nord-est a Japoniei, care a cauzat valuri tsunami, incendii si alunecari de teren, potrivit Reuters.

Cutremurul a avut loc in nordul Japoniei, afectand si capitala Tokyo. Toate cursele aeriene au fost oprite la sol, intrerupandu-se de asemenea si functionarea trenurilor si metrolui, in mai multe regiuni ale statului, scrie presa internationala.

Cutremure ar mai putea avea loc si in Rusia, Guam, Taiwan, Indonezia si Hawai. Pana in prezent (ora 12:00) si-au pierdut viata 22 de oameni.

Cutremurul initial a avut si circa sapte replici, toate de peste 6 grade. Ulterior, au mai avut loc circa 20 de replici de magnitudini mai reduse.


Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis vineri in scadere cu 1,7%, la minimul ultimelor cinci saptamani, iar yenul s-a depreciat semnificativ, urmare a cutremurului din statul asiatic.

"Este inca prea devreme sa evaluam pagubele si replicile se fac inca simtite. Anticipam o corectie abrupta a yenului, iar Banca Japoniei ar putea mentine inclinatia catre dobanzi mai mici la consiliul de saptamana viitoare. In contextul cresterii puternice a pretului petrolului, care a afectat perspectivele economie globale de care Japonia depinde in mare masura, acest eveniment ar putea determina banca centrala sa pastreze o politica monetara care ar favoriza economia", comenteaza un analist al Standard Chartered Bank din Hong Kong, scrie Mediafax.

Yenul s-a depreciat semnificativ fata de dolar si euro dupa cutremur. Moneda japoneza a coborat cu 0,3% fata de dolar, iar contractele futures pe indicele Nikkei au cazut cu 3% dupa inchiderea sedintei bursiere. Randamentele obligatiunilor au crescut, investitorii anticipand consecinte economice semnificative si noi presiuni asupra bugetului de stat. Contractele futures cu aur au inregistrat cresteri.

Mai multe centrale nucleare si rafinarii petroliere din Japonia s-au inchis. Mai multe instalatii industriale, inclusiv o rafinarie si o fabrica de otel, sunt in flacari.

Banca Japoniei a anuntat ca va face toate eforturile pentru a mentine stabilitatea financiara.

"Sunt fabrici de autoturisme si semiconductori in nordul Japoniei, deci impactul economic va fi important", a declarat un economist al Mizuho Research Institute din Tokyo.

Presa japoneza anunta numerosi raniti si multe incendii in orasele Sendai si Tokyo. Portul Sendai a fost lovit de un val tsunami de zece metri, insa pagubele nu sunt cunoscute.

Provincia Miyagi si regiunile alaturate cuprind numeroase zone industriale si de productie, cu multe combinate chimice, petrochimice si fabrici de electronice.

Urmariti aici LIVE desfasurarea evenimentelor din Japonia.


UPDATE 2 - Internautii au incarcat deja zeci de clipuri cu imagini din Japonia. Utilizatorii sunt socati.

Pe Facebook, pe pagina Japoniei, mai multe zeci de romani au postat videoclipuri si mesaje de simpatie si ingrijorare. “Inimile noastre sunt alaturi de voi”, este unul dintre mesajele frecvente de pe Twitter si Facebook, iar numarul mesajelor continua sa creasca pe masura ce noi imagini apar in media traditionala dar si pe Internet.

La cateva ore de la catastrofa, pe YouTube au fost incarcate deja cateva zeci de videoclipuri cu imagini de la fata locului. “In asemenea momente, trebuie ca toate tarile sa se uneasca si sa ajute pe cei din Japonia”, spune un utilizator, comentand alaturi de un clip ce are titlul “Scene incredibile ale tsunami-ului din Japonia”.

Un alt user comenteaza si spune “Iisus/Allah/ Buda sa ii salveze pe fratii nostri din Japonia”.

Puteti urmari mai multe clipuri aici, aici si aici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri