Cotatia titeiului Brent, de referinta pentru bursa londoneza, s-a redus la 114,94 de dolari pe baril, pana la ora 7:36 GMT, dupa ce pentru o scurta perioada a coborat la 112,83 de dolari pe baril. Pretul a urcat in februarie la maxilul ultimilor doi ani si jumatate, de 119,79 de dolari pe baril, pe fondul temerilor investitorilor ca tensiunile sociale din Africa de Nord si Orientul Mijlociu vor afecta livrarile de petrol din aceste regiuni.

Cotatia titeiului destinat pietei din SUA a scazut cu 1,45 de dolari, la 101,25 de dolari pe baril.

Reducerea de vineri a cotatiei vine pe fondul debutului linistit al unor proteste in Arabia Saudita, noteaza Reuters. Totodata, investitorii au fost speriati cutremurul puternic care a lovit Japonia.

Citeste si:

"Observam o corectie, de care este mare nevoie. Daca «Ziua Revolutiei» din Arabia Saudita nu degenereaza in ceva grav, tendinta cotatiilor petrolului va fi de scadere", a afirmat Tony Nunan, analist la Mitsubishi.

In Arabia Saudita, pe Facebook circula un apel pentru organizarea, vineri, a unor proteste - "Ziua a revolutiei" - cu scopul de a cere eliberarea detinutilor politici si libertate de exprimare si de intrunire. Joi, autoritatile au trans focuri de arma in aer pentru a dispersa demonstranti siiti, trei persoane fiind ranite in urma acestei actiuni.