Investitorii pariaza ca Grecia nu va putea sa-si plateasca datoriile, randamentele titlurilor de stat elene atingand un nou maxim record in timp ce liderii UE se reunesc la Bruxelles pentru a conveni asupra unui al doilea plan anticriza, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Randamentele obligatiunilor emise de Grecia cu maturitatea la zece ani au atins un nou maxim record, desi Grecia are in redulare, din mai 2010, un acord pe trei ani cu FMI si UE care ii asigura finantare de 110 miliarde de euro.

Randamentele obligatiunilor pe doi ani le-au depasit pe cele ale titlurilor cu scadenta la zece ani, sugerand ca piata asteapta o restructurare a datoriei de stat a Greciei inainte de incheierea programului de ajutor extern.

"Presiunea este pe oficialii UE, care trebuie sa deturneze pietele de la notiunea ca restructurarea datoriilor este inevitabila. Au pierdut increderea investitorilor in orice rezolutie care nu implica o forma sau alta de restructurare", comenteaza un analist londonez.

Liderii UE se reunesc vineri la Bruxelles, unde vor incerca sa ajunga la un consens privind noul plan de combatere a crizei financiare. Germania cere vehement convenirea unui astfel de program drept conditie pentru participarea la un efort extins de "bailout".

Investitorii vor cauta semnale ca politicienii europeni pot depasi divergentele de opinie in privinta modalitatilor de solutionare a crizei. Cancelarul german Angela Merkel declara ca o a doua reuniune la nivel inalt, programata pentru 24-25 martie, va aduce cu siguranta un acord.

Pietele financiare din Grecia au inregistrat miscari negative puternice in aceasta saptamana, dupa ce Moody's a redus ratingul tarii, deja aflat in categoria "junk", cu inca trei nivele, avertizand ca probabilitatea de default a crescut din cauza riscurilor de implementare a taierilor fiscale care conditioneaza imprumutul de la FMI si UE.

Investitorii ar putea recupera intre 30% si 50% din creante in cazul unei restructurari a datoriilor Greciei, apreciaza Moritz Kraemer, director executiv al diviziei Standard & Poor's pentru ratinguri de tara din Europa. Cotatiile de pe piata credit default swap indica o probabilitate de default de 58% pentru Grecia in urmatorii cinci ani, potrivit CMA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri