Analistii de la Jefferies International, companie americana de servicii financiare, estimeaza ca impactul pierderii de 10 miliarde dolari asupra rezultatelor financiare ale grupurilor de asigurari va fi de aproximativ 5%, scire marketwatch.com.

Doar 10% din locuintele afectate de cutremur si tsunami au asigurari suplimentare in caz de seism, mai spun analistii Jefferies. Acestia readuc in atentie un alt cutremur major din Japonia, ce a a avut loc in 1995, si care a cauzat pierderi economice de 100 miliarde dolari, in vreme ce asiguratorii au avut de platit doar circa 3 miliarde dolari.

Efectele asupra companiilor de asigurari au fost deja vizibile pe bursele din Europa in dimineata zilei de vineri. Socuri notabile se remarcau si in pre-deschiderea sedintei bursiere de la New York, acolo unde grupul Aflac, cea mai mare companie de asigurari din Japonia, pierdea 3%, urmata indeaproape de gigantii americani AIG si XL Group Plc.

Asiguratorii se confrunta deja cu pierderi importante, cu doar o luna in urma industria mondiala platind o suma cuprinsa intre 8 si 12 miliarde dolari, dupa un puternic cutremur in Noua Zeelanda.

Citeste si:

Avand in vedere avertismentele privind pericolul producerii unor tsunami ce ar putea afecta coasta de nord a Japoniei in aceasta seara, atat guvernul de la Tokio cat si oficialii companiilor de asigurari se feresc sa estimeze valoarea totala a pierderilor.

Uraganul Katrina, care a lovit orasul american New Orleans in 2005, reprezinta catastrofa naturala care a avut cel mai mare impact asupra companiilor de asigurari, evenimentul provocandu-le acestora pierderi de 71 miliarde dolari.