Primul ministru japonez Naoto Kan a declarat vineri stare de urgenta nucleara, in ciuda faptului ca nu au fost confirmate scurgeri radioactive la niciuna dintre centrale. Starea de urgenta nucleara se declara, de obicei, in cazul in care se confirma prezenta unor scurgeri radioactive la o centrala nucleara sau la un rezervor de racire a reziduurilor.

“Am declarat starea de urgenta nucleara pentru a ne asigura ca am luat toate masurile de precautie posibile”, a declarat Yukio Edano, secretarul general al cabinetului Kan. “Repet, nu este vorba de scurgeri de radiatii si nici nu vor exista de acum inainte”, a adaugat Edano in cadrul unei conferinte de presa.

Agentia Internationala de Energie Atomica a anuntat ca toate cele patru centrale atomice situate in apropierea epicentrului au fost inchise in conditii de maxima siguranta.

De asemenea, agentia a anuntat ca va colabora cu autoritatile nipone si ca va elabora o lista de tari aflate in posibil pericol nuclear in urma efectelor eventualelor valuri de tip tsunami.

“Atunci cand inchizi un reactor nuclear, caldura generata de acesta are nevoie de cateva ore pentru a se disipa complet”, a explicat expertul Greenpeace Jan Beranek.

Citeste si:

“Ai nevoie de multa apa pentru a raci un astfel de reactor. Acesta este un moment critic deoarece, daca respectiva cantitate de apa nu poate fi gestionata catre combustibilii din reactoare, temperaturile rezultate pot duce la topirea si chiar distrugerea reactorului”, a adaugat el.

Circa 5800 de oameni din imprejurimile centralei nucleare de la Fukushima Daiichi au fost evacuati in cursul zilei de vineri, ca metoda de precautie, avand in vedere ca sistemul de racire al unuia din reactoare a dat semne de defectiune, informeaza Bloomberg.

Populatia aflata pe o raza de 3 kilometri de centrala a fost deja evacuata, in timp ce rezidentii situati pe o raza de 10 kilometri de locatie au fost sfatuiti sa nu plece de acasa, conform declaratiilor lui Edano.

Japonia are, in acest moment, 55 de centrale nucleare aflate in folosinta. Pe langa acestea, mai exista inca doua astfel de centrale in constructie, la care se adauga circa 12 in stadiu de proiect avansat.