Distrugerile provocate in Japonia de cutremurul cu o magnitudine de 8,9 si de valurile tsunami care au atins inaltimi de pana la zece metri sunt atat de uriase incat economistii si guvernul nipon nu au reusit sa evalueze efectele acestora asupra economei, noteaza Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

Insa, avand in vedere dezastrele anterioare, analistii anticipeaza ca impactul problemelor infrastructurii de export si productiei industriale se va simti la nivelul Produsului Intern Brut in al doilea si al treilea trimestru, iar activitatea de reconstructie va genera crestere in ultimele trei luni ale acestui an.

"Dezastrele naturale au efecte negative imediate asupra cresterii, insa tind sa fie pozitive pe termen mediu. Pentru actualul trimestru exista riscul unui avans foarte slab sau chiar al unei scaderi economice", a afirmat Glenn Maguire, analist la Société Générale.

Premierul nipon, Naoto Kan, a declarat recent ca dezastrul reprezinta cea mai mare criza care a lovit Japonia dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Citeste si:

Activitatea industriei prelucratoare a fost suspendata in cursul weekend-ului, in conditiile in care constructorii auto si alti producatori industriali au inchis uzinele.

Guvernul si opozitia politica au convenit suplimentarea bugetului de stat pentru a raspunde efectelor calamitatilor.

Cititi si: Roubini, profetul recesiunii: Cutremurul a venit in cel mai prost moment pentru economia Japoniei