Banca centrala a pompat 15.000 de miliarde de yeni (183 de miliarde de dolari) pe piete pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar in contextul in care actiunile scad, iar riscurile creditului cresc.

Guvernatorul institutiei a anuntat ca injectiile de lichiditati vor continua, in functie de nevoi.

Autoritatile nipone se tem ca increderea populatiei si a companiilor se va reduce, dupa ce cutremurul de vineri si valurile tsunami, care au provocat moartea a peste 10.000 de persoane, au dus la suspendarea productiei mai multor grupuri industriale, la intreruperea alimentarii cu energie electrica si la cresterea riscurilor de accidente nucleare.

Citeste si:

"Dezastrul va afecta Produsul Intern Brut pe termen scurt, iar Banca Japoniei vrea sa atenueze impactul deflationist prin injectii de lichiditati", a afirmat Tomo Kinoshita, analist la Nomura Holdings.

Programul de achizitioare de active a fost suplimentat in vederea prevenirii situatiei in care deteriorarea increderii mediului de afaceri si cresterea aversiunii fata de risc pe piete financiare va afecta activitatea economica, mentioneaza intr-un comunicat consiliul de politica monetara al bancii centrale.