Cancelarul german Angela Merkel va suspenda, pentru mai multi ani, un plan de prelungire a termenului de inchidere a centralelor nucleare din tara, in urma crizei de la o unitate de profil din Japonia declansata de cutremurul de vineri, potrivit unor surse citate de Reuters.

Sursele nu au dat alte detalii, dar revista Focus a relatat, pe pagina sa de Internet, ca Merkel a decis, duminica, sa suspende un acord de anul trecut al coalitiei guvernamentale de a prelungi perioada de functionare a centralelor nucleare, potrivit Mediafax.

Merkel a obtinut luni acordul liderilor crestin democrati, a precizat publicatia.

Ministrul de Externe Guido Westerwelle, care conduce Partidul Liber Democrat, partenerul coalitiei, a declarat, luni, ca este posibila o astfel de masura.

"Functionarea in continuare a fiecarei centrale nucleare din Germania nu poate fi garantata", a spus Westerwelle.

Merkel risca sa piarda alegerile din aceasta luna, din landul Baden-Wuerttemberg, partial din cauza cresterii sprijinului populatiei pentru Partidul Verzilor, in conditiile in care germanii sunt impotriva folosirii energiei nucleare.

Guvernul a decis sa mentina in functiune centralele nucleare inca 12 ani peste termenul la care ar trebui sa fie inchise, in pofida unor ample proteste care au avut loc inainte de cutremurul si tsunami-ul produse vineri in Japonia.

Cele 17 centrale nucleare din Germania sunt operate de E.ON, RWE, EnBW si Vattenfall.

Germania urma initial sa renunte in totalitate la energie nucleara, dupa inchiderea unei ultime centrale in 2021, dar au existat presiuni provenite in mare parte din industria energetica pentru mentinerea in functiune a unitatilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cernobil, destinatie turistica pentru romani. Cat costa sa il vizitezi