China a redevenit cel mai mare producator de bunuri din lume, recuperand pozitia pierduta la inceputul secolului al XIX-lea, si a incheiat astfel 110 ani de suprematie a Statelor Unite, potrivit unui studiu publicat de firma americana de consultanta economica IHS Global Insight.
Anul trecut, China a generat 19,8% din productia mondiala de bunuri, usor mai mult fata de 19,4% in cazul Statele Unite, potrivit estimarilor IHS, citate de canalul de televiziune CNBS.

Revenirea Chinei pe prima pozitie marcheaza "incheierea unui ciclu de 500 de ani in istoria economiei", a afirmat, potrivit Mediafax, Robert Allen de la Nuffield College, Oxford, reputat istoric al economiei.

Statele Unite ar trebui sa fie ingrijorate de preluarea de catre China a locului detinut de SUA inca din 1895, considera Deborah Wince-Smith, director al Consiliului pentru Competitivitate, organizatie cu sediul la Washington.

"Situatia arata nevoia ca Statele Unite sa concureze in viitor nu pe baza productiei de bunuri de consum, dar pe baza inovatiei si noilor tipuri de servicii necesare de industriile productive", a spus Wince-Smith.

China a ocupat ultima data postura de cel mai mare producator de bunuri din lume in 1850, cand statul asiatic se apropia de sfarsitul unei lungi perioade de crestere a populatiei si progres tehnologic. Sustinuta de revolutia industriala, Marea Britanie a devenit pentru aproape 50 de ani primul producator de bunuri la nivel mondial, dupa care hegemonia a fost preluata de SUA pentru 110 ani.

Istoricii considera ca in 1830 China producea aproape 30% din volumul de bunuri la nivel mondial, ajungand la numai 6% in 1900 si jumatate din aceasta cifra in 1990.

Din anii '90, China a recuperat rapid decalajul fata de SUA, beneficiind de costuri reduse ale fortei de munca, investitii masive ale companiilor straine si cresterea economica rapida.

Datele nu sunt, insa, sumbre pentru economia SUA, noteaza seful diviziei IHS pentru servicii industriale, Mark Killion.

"SUA au un avantaj de productivitate imens. Au produs usor mai putin decat China in 2010 dar cu numai 11,5 milioane de muncuitori, comparativ cu 100 de milioane de muncitori in China", a spus el.

Productia mondiala de bunuri a totalizat 10.078 miliarde de dolari anul trecut, se arata in studiul IHS. Comparativ cu 2009, productia a inregistrat o crestere, ajustata dupa inflatie, de 9,7%. Studiul se bazeaza pe date anuntate de autoritati nationale de statistica. Productia Chinei in dolari pentru anul trecut a fost sustinuta, usor, de aprecierea cu 3% a monedei nationale fata de cea americana intre 2009 si 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri