Comisia Europeana (CE) va prezenta miercuri noile propuneri legislative pentru un sistem unic de impozitare a multinationalelor, armonizat la nivelul UE, proiect sustinut in principal de Germania si Franta, dar neagreat de tari precum Austria, Spania si Irlanda.
Chestiunea este discutata inca din 2008 la nivelul Uniunii Europene, iar pozitiile diferitelor state membre pe marginea acestui subiect tind catre o extrema sau cealalta, indeosebi pentru tarile care se opun, informeaza Mediafax.

Belgia, Austria, Irlanda, Spania, Portugalia, Polonia si Luxemburg si-au exprimat nemultumirea fata de abordarea adoptata de Franta si Germania, dar si fata de substanta propunerilor, potrivit informatiilor aparute anterior in presa internationala.

Un studiu efectuat de Ernst & Young pentru asociatii de afaceri irlandeze, prezentat in februarie de Reuters, releva ca un sistem armonizat european de impozitare ar putea creste costurile multinationalelor.

Conform proiectului, companiile ar trebui sa foloeasca un sistem unic de taxare a profitului, in locul celor 27 de sisteme fiscale nationale, cu calcularea centralizata a sumei datorate catre fiecare stat unde exista operatiuni.

Astfel, profiturile impozabile ar urma sa fie impartite intre tarile membre unde o companie opereaza, proportional cu marimea activitatilor desfasurate. Nivelul impozitului aplicat ar ramane la latitudinea fiecarui guvern.

Sustinatorii proiectului considera ca noua legislatie ar reduce costurile corporatiilor si ar estompa in mare masura disputele legate de dubla impozitare.

Ideea unui sistem unic de impozitare in UE este extrem de controversata in Irlanda, principalul opozant al proiectului, unde impozitul pe profitul companiilor este de 12,5%. Irlandezii sunt ingrijorati ca ar atractivitatea tarii pentru investitorii straini ar putea scadea odata cu dimensionarea taxelor in functie de operatiunile din fiecare tara.

Daca va trece de Parlamentul European, proiectul are nevoie de unanimitate in Consiliul European pentru a putea fi aplicat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri