Chestiunea este discutata inca din 2008 la nivelul Uniunii Europene, iar pozitiile diferitelor state membre pe marginea acestui subiect tind catre o extrema sau cealalta, indeosebi pentru tarile care se opun, informeaza Mediafax.

Belgia, Austria, Irlanda, Spania, Portugalia, Polonia si Luxemburg si-au exprimat nemultumirea fata de abordarea adoptata de Franta si Germania, dar si fata de substanta propunerilor, potrivit informatiilor aparute anterior in presa internationala.

Un studiu efectuat de Ernst & Young pentru asociatii de afaceri irlandeze, prezentat in februarie de Reuters, releva ca un sistem armonizat european de impozitare ar putea creste costurile multinationalelor.

Conform proiectului, companiile ar trebui sa foloeasca un sistem unic de taxare a profitului, in locul celor 27 de sisteme fiscale nationale, cu calcularea centralizata a sumei datorate catre fiecare stat unde exista operatiuni.

Citeste si:

Astfel, profiturile impozabile ar urma sa fie impartite intre tarile membre unde o companie opereaza, proportional cu marimea activitatilor desfasurate. Nivelul impozitului aplicat ar ramane la latitudinea fiecarui guvern.

Sustinatorii proiectului considera ca noua legislatie ar reduce costurile corporatiilor si ar estompa in mare masura disputele legate de dubla impozitare.

Ideea unui sistem unic de impozitare in UE este extrem de controversata in Irlanda, principalul opozant al proiectului, unde impozitul pe profitul companiilor este de 12,5%. Irlandezii sunt ingrijorati ca ar atractivitatea tarii pentru investitorii straini ar putea scadea odata cu dimensionarea taxelor in functie de operatiunile din fiecare tara.

Daca va trece de Parlamentul European, proiectul are nevoie de unanimitate in Consiliul European pentru a putea fi aplicat.