Sondajul a fost realizat in randul a 45 de analisti dupa ce ministrul portughez de Finante Fernando Teixeira dos Santos a declarat miercuri ca, daca opozitia nu va sustine masuri dure de austeritate, tara va fi nevoita sa solicite sprijin extern. Premierul Jose Socrates a afirmat la randul sau, marti, ca lipsa de sprijin din partea opozitiei poate avea ca rezultat solicitarea unui ajutor international, in conditiile in care Portugalia are dificultati in atingerea tintelor bugetare.

Marea majoritate a analistilor care cred ca exista o probabilitate de peste 50% ca Portugalia sa ceara ajutor au spus ca solicitarea va fi facuta inainte de sfarsitul lunii iunie. Analistii, de la banci si companii de cercetare din Europa, considera ca sansele ca Spania sa ceara un astfel de sprijin sunt de 18%.

Costul imprumuturilor pe 12 luni ale Portugaliei a crescut, miercuri, dupa ce Moody's a retrogradat cu doua trepte, de la nivelul "A1" la "A3", ratingul tarii pentru datoriile pe termen lung, evocand perspective slabe de crestere economica si riscuri legate de implementarea programului guvernamental de consolidare fiscala.