Ponderea plasamentelor investitorilor din Asia in emisiunea de obligatiuni de 4,6 miliarde euro lansata de UE pentru finantarea imprumuturilor destinate Romaniei si Irlandei s-a injumatatit fata de cea anterioara, din cauza cererii mai reduse din partea Japoniei, dar si a maturitatii mai lungi, scrie Mediafax.

Cumparatorii din Asia au achizitionat 11% din titluri, a caror maturitate a fost stabilita la sapte ani, a anuntat Comisia Europeana (CE).
Procentajul este de aproape doua ori mai mic fata de 21,5% la emisiunea de obligatiuni pe cinci ani din ianuarie a UE, dar se plaseaza peste media de 4% la vanzarile de titluri UE in perioada decembrie 2008-anul acesta.

Declinul inregistrat pentru emisiunea de joi este rezultatul inabilitatii unor banci centrale din Asia de a cumpara obligatiuni cu maturitate de peste cinci ani, dar si al cererii mai scazute din partea Japoniei afectata de cutremur, a afirmat Gerassimos Thomas, director responsabil de vanzarea titlurilor in cadrul executivului european.

"Maturitatea de sapte ani este mai putin obisnuita pentru o astfel de emisiune, iar situatia din Japonia este evident dificila. In pofida acestor factori, tranzactia a fost un succes imens", a declarat el prin telefon.

Investitorii din Marea Britanie au cumparat 29% din obligatiuni, Germania si Austria au preluat cumulat 16%, iar Franta 9%. Plasamentele din cele doua Americi au reprezentat 6%, iar cele din Orientul Mijlociu si Africa in total 4%, potrivit datelor Comisiei.

Emisiunea pentru Romania si Irlanda a fost suprasubscrisa de peste trei ori si a fost inchisa in mai putin de doua ore.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cursul de schimb in 2019: Ce estimari au bancile pentru finalul de an