Muammar Kadhafi ar putea obliga companiile energetice occidentale sa paraseasca Libia, daca va invinge insurgenta impotriva regimului sau, ceea ce ar afecta grupuri precum Eni si Repsol, transmite Mediafax.
Kadhafi a preluat controlul asupra unor facilitati petroliere din Ras Lanuf si Brega si s-a apropiat de Benghazi, centrul revoltei, in timp ce Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a votat in favoarea stabilirii unei zone de interdictie aeriana in Libia.

Amenintarea ca ar putea colabora cu China in domeniul energiei, sector in care Italia a avut un rol important in ultimele cinci decenii, ar putea remodela harta economica a Libiei, care detine cele mai mari rezerve de petrol din Africa.

"Daca Kadhafi castiga, Libia se va orienta spre est pentru sprijin. Companiile occidentale nu vor reveni prea curand si nu vor putea sa investeasca. Economia libiana va fi devastata pentru ani de zile", a declarat Shadi Hamid, director pentru cercetari la Doha Center, al Brookings Institution, din Qatar.

Chiar si fara expulzare, o victorie a lui Kadhafi ar atrage sanctiuni occidentale care ar anula investitiile efectuate in ultimii zece ani de companii europene si americane.

Eliminarea in 2004 a unor restrictii comerciale vechi de 20 de ani a permis unor companii precum BP si Royal Dutch Shell sa investeasca in exploatari petroliere libiene.

Productia a ajuns la 1,6 milioane de barili pe zi, majoritatea fiind vanduta in Europa.

In urma conflictelor armate, productia de petrol a Libiei a scazut drastic, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE). Conflictul, soldat cu sute de morti, a contribuit la cresterea pretului petrolului Brent cu circa 20%, de la inceputul acestui an.

Citeste si
Gaddafi: Voi transforma in infern viata celor care ataca Libia!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri