Decizia tarilor din G7 de a interveni impotriva aprecierii yenului reflecta ingrijorarea in crestere referitoare la impactul dezastrului nuclear din Japonia si al conflictelor din Libia si Orientul Mijlociu asupra redresarii fragile a economiei mondiale, comenteaza Reuters, citat de Mediafax.

Analistii privati au apreciat in mare parte ca impactul dezastrului din Japonia la nivel mondial va fi neglijabil.

Oficialii celor mai bogate natiuni ale lumii au adoptat insa un ton diferit, chiar daca s-au abtinut pana acum sa isi exprime ingrijorarile in public.

Un oficial de rang inalt dintr-o tara membra a G7 a respins estimarile pozitive ale bancilor, subliniind pericolul nuclear din Japonia, instabilitatea acuta a pietelor pe care a provocat-o si riscurile asociate conflictelor sangeroase din Orientul Mijlociu.

Un reprezentant al unei banci centrale din G7 a declarat la inceputul acestei saptamani ca se teme ca economia mondiala "se duce drept in jos", intr-un moment in care pietele financiare sunt inca fragile din cauza crizei datoriilor suverane din Europa, nerezolvata, si a pretului mare al petrolului.

In urma evenimentelor din Libia si Bahrain, cotatia petrolului a urcat la niveluri nemaiatinse dinainte de prabusirea bancii Lehman Brothers in 2008.

Natiunile Unite au aprobat o actiune militara impotriva liderului libian Muammar Kadhafi, in timp de Arabia Saudita a trimis trupe in regatul Bahrain, pentru a potoli protestele.

Amintirea falimentului Lehman Brothers si a vitezei cu care a determinat prabusirea pietelor financiare si a economiilor este inca proaspata, iar multi oficiali sunt ingrijorati de evenimentele care au loc, chiar daca economia globala si-a revenit.

FMI anticipeaza pentru acest an un avans al economiei mondiale de 4,4% urmat de o crestere de 4,5% in 2012.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Statele Unite: Uciderea lui Soleimani a fost in legitima aparare