Fortele armate ale Statelor Unite si Marii Britanii au lansat sambata primele rachete pe teritoriul Libiei. Avioanele militare continua sa survoleze estul Libiei si in aceasta dimineata. Atacul de sambata seara este doar prima faza a unei operatiuni pe care Marea Britania, SUA si Franta au planuit-o impotriva regimului din Libia, scrie The Telegraph.
Sunteti de acord cu bombardarea Libiei? Raspundeti aici.

[Update5]:
Romania trebuie sa astepte o decizie si o reactie a NATO privind o operatiune militara in Libia, iar CSAT sa exprime un punct de vedere, a declarat vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, George Scutaru, adaugand ca resursele Romaniei nu permit o implicare militara, informeaza 9AM.ro.

"Romania trebuie sa sustina din punct de vedere politic interventia statelor democrate. Trebuie sa asteptam decizia NATO pe acest subiect si modul in care va reactiona, ca un corp intreg. Dupa ce vor exista aceste clarificari cred ca CSAT-ul trebuie sa exprime un punct de vedere", a declarat George Scutaru, vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor.

Deputatul PNL a atras atentia ca rezolutia adoptata de Consiliul de Securitate al ONU face posibile doar interventii aeriene, nu si terestre.

"Romania este implicata in alte teatre de operatiuni in cadrul NATO cu un numar considerabil de militari, iar din punct de vedere al tehnicii din dotare si logistic nu cred ca avem capacitatea de a ne alatura acelor state care pun la dispozitie mijloace de lovire aeriana", a comentat Scutaru.

[Update4]:
"Misrata este rasa de pe suprafata pamantului chiar acum"

Peste un milion de libieni vor primi arme in urmatoarele ore. Fortele loiale liderului libian Muammar Gaddafi bombardeaza orasul Misrata folosind tancuri, artilerie si tunuri, transmite 9AM.ro.

Gaddafi inarmeaza civilii. Guvernul libian va distribui arme unui numar de peste un milion de barbati si femei, in urmatoarele ore, a anuntat agentia de stat libiana.

Un purtator de cuvant al rebelilor din Misrata, Mohamed, a declarat pentru BBC News Online ca situatia din oras este "cu adevarat" ingrozitoare. Bombardamentele au fost reluate "in mod incredibil" pentru a treia zi dupa o scurta pauza in care fortele internationale au intervenit, a declarat acesta, adaugand ca "Misrata este rasa de pe suprafata pamantului chiar acum, am auzit ca centrul orasului este aproape distrus".

[Update3]:
Liderul Libiei, Muammar Gaddafi a declaratca „urmeaza un razboi lung”, dupa ce fortele aeriene franceze au atacat, pentru a proteja rebelii din Libia.

Dupa atacul avioanelor franceze, au fost gasite 14 cadavre in preajma vehiculelor militare din afara orasului Benghazi, scrie Reuters, citat de BBC News.

„Raidurile aeriene au avut succes”, a declarat seful armatei americane, amiralul Mike Mullen.

{Update2]:
NATO se reuneste astazi intr-o sedinta de urgent, pentru a decide gradul de implicare in conflictul din Libia.

Conform postului de televiziune Realitatea TV, sunt discutate trei variante posibile: participarea efectiva la razboi, implicarea in sustinerea refugiatilor sau intarirea armistitiului. Pana acum, mai multe state member au NATO au sugerat ca prticiparea efectiva ar fi dificila, din cauza implicarii in conflictele din Afganistan si Irak.

Ministerul Afacerilor Externe a informat ca in acest moment, Romania asteapta deciziile NATO, urmand sa se coordoneze cu celelalte state membre. Decizia de participare la atacurile din Libia poate fi luata de Consiliul Suprem de Aparare, care nu a fost convocat pana la acest moment.

Asociatia pentru protectia drepturilor omului si-a manifestat srpijinul interventiei coalitiei internationale in Libia, inovcand mai multe abuzuri pe care Gaddafi le-a facut de-a lungul timpului.

“Lumea nu trebuie sa ignore abuzurile serioase facute de liderii libanezi, in ultimele luni. In plus, Gaddafi a sfidat drepturile omului in mai multe randuri, in ultimii ani”, a declarat directorul pentru Africa de Nord si Orientul Mijlociu al Asociatiei.

[Update 1]: Fortele sustinatoare ale liderului Libian bombardeaza orasul Misrata, folosind tancuri, artilerie si tunuri, a decarat un martor, citat de CNN.

Acesta sustine ca fortele vizeaza obiective de electricitate sau combustibili, facand cetatenii sa creada ca distrugerile sunt provocate de alianta internationala.

Presedintele SUA, Barack Obama, planuieste ca implicarea fortelor militare americane in Libia sa dureze doar cateva zile, a declarat un oficial al administratiei prezidentiale, care nu era autorizata sa faca declaratii pe probleme militare.

“Dupa aceste zile, rolul nostru va fi mai mult unul de sustinere”, a explicat oficialul.

[Update]: Liderul libian cheama poporul la lupta


Liderul libian Muammar Gaddafi cheama poporul libian "sa lupte pentru apararea patriei" impotriva coalitiei internationale. Acesta le-a transmis astazi aliatilor occidentali ca vor fi invinsi.

"Toti oamenii din Libia poarta arme, nu veti avansa si nu veti reusi sa calcati pe acet pamant. Veti aduce iadul, insa vom lupta impotriva voastra daca veti continua. Nu va vom permite sa cuceriti acest teritoriu pentru ca suntem pe pamantul pe care Dumnezeu ni l-a dat", si-a inceput Gaddafi discursul, potrivit 9AM.ro.

Acesta considera ca poporul libian este victima unei agresiuni, iar puterile internationale dovedesc inca o data ca nu sunt civilizate, ci niste teroristi care ataca orice natiune care prospera. "Ce justificare aveti pentru aceste acte? Poporul libian va fi mai puternic. Ii sustinem pe oamenii care lupta impotriva opresiunii, pe toti cei din Africa, America Latina, chiar si din Europa".

Cel putin 48 de persoane au murit sambata, in urma raidurilor aeriene si atacurilor cu rachete lansate de coalitia internationala in mai multe orase din Libia, au declarat surse oficiale libiene, scrie Mediafax.

Bombardamentele desfasurate de coalitia internationala impotriva obiectivelor militare ale colonelului Muammar Kadhafi au incetat duminica la Tripoli si Benghazi, bastionul rebelilor din estul tarii, au constatat jurnalisti ai AFP.

Oficialii Pentagonului au declarat ca au fost lansate 110 rachete Tomahawk. Prim Ministrul Marii Britanii, David Cameron a ordonat fortelor armate sa actioneze impotriva Libiei, in cadrul operatiunii „Ellamy”, spunand ca acest bombardament este „necesar, legal si corect”.

Au fost raportate mai multe explozii la un aeroport, la est de Tripoli, dupa ce mai multe nave si submarine din flota Americii si a Marii Britanii au lansat 110 rachete, vizand 20 de tinte.

Obiectivele erau centre de control si comanda ale statului Libian, instalatii de radar. Insa, oficialii statului au declarat ca atacurile au fost “barbare” si au cauzat pierderi umane.

In acelasi timp, lupta impotriva regimului lui Muammar Gaddafi i-a mobilizat pe sustinatorii sai sa denunte interventiile militare straine ca fiind "actul de deschidere a unui razboi civil sangeros".

Acestia sustin ca atacul extern, in sprijinul rebelilor, va duce taberele din Libia intr-un conflict.

Sute de oameni cu steaguri verzi si slogane pro-regimului au impanzit aeroporturile si alte locuri strategice care ar fi putut fi in planurile de atac ale fortelor armate.

Mai multe avioane de lupta Rafale apartinand armatei franceze au survolat ieri intreg teritoriul libian in misiuni de recunoastere. Avioanele Rafale au decolat la de la baza Saint-Dizier, din estul Frantei.

Gaddafi ameninta: Veti regreta orice interventie in Libia!

Liderul libian Muammar Gaddafi a avertizat, sambata, Parisul, Londra si ONU ca vor regreta orice ingerinta in afacerile interne ale Libiei, a anuntat un purtator de cuvant al regimului.

Muammar Kaddafi le-a adresat un mesaj "urgent" presedintilor american si francez, Barack Obama si Nicolas Sarkozy, premierului britanic David Cameron si secretarului general al ONU Ban Ki-Moon: "Daca veti interveni in tara noastra, veti regreta"!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri