La ora 14:06 GMT, pretul petrolului Brent cu livrare in luna mai era in crestere cu 1,49 dolari, la 115,42 dolari pe baril, dupa ce a depasit 116 dolari pe baril in timpul tranzactiilor. Cotatia petrolului destinat pietei americane, cu livrare in aprilie, a avansat cu 1,6 dolari, la 102,67 dolari pe baril, potrivit Mediafax.

Productia de petrol a Libiei a scazut la sub 400.000 de barili pe zi, reprezentand circa un sfert din nivelul anterior crizei, si ar putea fi oprita complet, a declarat pe 19 martie presedintele companiei libiene National Oil.

Grupul italian Eni, cea mai mare companie straina din Libia, a evacuat toti angajatii din aceasta tara, dupa ce Natiunile Unite au autorizat actiunea militara.

"Cel mai mare risc pentru companiile petroliere implica posibile pagube la facilitatile de productie, ceea ce ar ingreuna reluarea productiei dupa incheierea conflictului", a declarat Alessandro Marrone, analist in domeniul apararii la IAI Institute of International Affairs din Roma.

Marrone a aratat ca unele instalatii de productie vor putea inregistra daune colaterale, in urma raidurilor aeriene, iar altele ar putea fi sabotate, ca represalii.

Analisti ai JPMorgan Chase, Bank of America Merrill Lynch si Barclays considera probabil ca productia de petrol din Libia sa ramana suspendata in 2011.

Citeste si:

"Credem ca exporturile libiene de petrol vor fi foarte mici in acest an", a declarat Lawrence Eagles, seful activitatilor de cercetare in domeniul materiilor prime la JPMorgan in New York.

Alti producatori occidentali de petrol cu activitati in Libia sunt grupurile Total (Franta), OMV (Austria) si Repsol (Spania).

Grupurile britanice Royal Dutch Shell si BP exploarau petrol si gaze in Libia inainte de izbucnirea violentelor, la jumatatea lunii februarie.

In ianuarie, Libia a produs 1,59 milioane de barili de petrol pe zi, respectiv 2% din productia mondiala.