Un proiect de lege din statul New Hampshire, aprobat de Camera Reprezentantilor, vizeaza o diminuare cu zece centi a taxei pe pachet de tigarete, la 1,68 dolari. In Rhode Island, autoritatile vor sa scada taxa cu un dolar, la 2,46 dolari, in timp ce New Jersey a analizat anul trecut o reducere de 30 de centi, la 2,4 dolari pe pachet.

Cea mai mare taxa pe un pachet de tigari o platesc in SUA locuitorii New York-ului, respectiv 5,85 dolari pe pachet.

Proiectul autoritatilor din New Hampshire, trimis pentru vot in Senat, are la baza un studiu al micilor comercianti care sustin ca taxa pe tigari afecteaza afacerile de mici dimensiuni mai ales la granita cu alte state. Organizatia acestora sustine ca reducerea taxei va diminua veniturile statului din tigari, dar declinul va fi compensat de majorarea incasarilor din sectorul hotelier, restaurante, vanzarea de alcool, benzina si bilete de loterie.

Citeste si:

Un membru al comisiei Camereri Reprezentantilor care a analizat proiectul a afirmat ca impactul asupra sanatatii consumatorilor nu a fost luat in calcul la promovarea proiectului de reducere a taxei.

Potrivit campaniei Copii fara Tutun, derulata in New Hampshire, o scadere cu zece centi a taxei pe tigari ar genera costuri pe termen lung de 21 de milioane de dolari pentru sistemul de sanatate si ar rezulta in 1.000 de noi tineri fumatori in statul american.

Masura de scadere a taxei este neobisnuita in statele americane, potrivit profesorului de economie Frank Chaloupka, de la Universitatea Illinois, intrucat majorarea vanzarilor este insuficienta pentru a compensa pierderea veniturilor.