La sfarsitul saptamanii trecute, Putin a propus majorarea exporturilor de gaze catre Europa cu 60 de milioane de metri cubi pe zi, astfel incat sa poata fi livrata o cantitate mai mare de GNL Japoniei, care se confrunta cu o criza nucleara dupa cutremurul din 11 martie.

Analistii se intreaba insa daca este nevoie de cresterea livrarilor in Europa, dupa ce Gazprom a intervenit deja sa acopere deficitul de 2% produs continentului de conflictul din Libia.

"Gazprom are suficiente resurse sa aplice propunerea lui Putin. Grupul mareste livrarile de gaze prin conducte, astfel incat unele cantitati de GNL destinate Europei sa mearga in Japonia", a declarat un purtator de cuvant al Gazprom Export.

El a precizat ca daca Japonia va confirma necesarul sporit de gaze, Gazprom ii va contacta imediat pe partenerii europeni.
Rusia este cel mai mare producator de gaze la nivel mondial, iar cea mai mare parte a exporturilor sunt destinate Uniunii Europene si Turciei, unde a livrat anul trecut 139 miliarde de metri cubi.

Citeste si:

Statul rus detine o singura unitate de GNL, Sahalin-2, situata in apropiere de Japonia, dar productia anuala, de 10 milioane tone, este angajata in contracte pe termen lung.

Vicepremierul Igor Secin, care raspunde de sectorul energetic, a declarat ca Rusia poate livra suplimentar in Japonia 200.000 de tone de LNG, sub forma de ajutor.
Propunerea Rusiei de majorare a exporturilor de gaze prin conducte in Europa necesita sprijinul UE.