Nu este in interesul Ungariei de a participa la pactul de competitivitate, intrucat Ungaria ia toate masurile prevazute in pactul structural comunitar. Planul ungar, Szell Kalman, un pachet de masuri structurale anuntat in martie, include pasi chiar mai ambitiosi, iar Ungaria isi va mentine in acelasi timp independenta fiscala, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Premierul Viktor Orban a explicat refuzul Ungariei prin dorinta "de a crea cel mai competitiv sistem fiscal din Europa, iar pentru aceasta este nevoie de un sistem independent".

Acesta este motivul pentru care Ungaria nu renunta la independenta sistemului sau fiscal, a precizat Orban intr-o conferinta de presa.

Sistemul unic de impozitare a companiilor in UE este promovat in principal de statele membre mai mari, care aplica companiilor impozite ceva mai ridicate.

Orban a aratat ca, din punct de vedere strategic, nu considera ca eliminarea concurentei in domeniul fiscal reprezinta o idee buna.

Citeste si:

El este de acord cu celelalte cinci prevederi ale pactului de competitivitate, care corespund prevederilor planului Szell Kalman, respectiv imbunatatirea competitivitatii, stimularea pietei muncii, imbunatatirea sustenabilitatii finantelor publice si consolidarea stabilitatii financiare.

Decizia pare ciudata in conditiile in care Ungaria detine presedintia prin rotatie a UE, iar majoritatea tarilor membre vor adopta pactul.

Alte tari care nu vor participa probabil la acest pact sunt Cehia, Marea Britanie si Suedia.

Polonia, care va prelua presedintia UE in iunie, va semna pactul, ca si Danemarca, Letonia, Lituania, Bulgaria si Romania.

Comisia Europeana a propus un sistem comun pentru calcularea impozitelor companiilor cu operatiuni in UE. Obiectivul este reducerea semnificativa a costurilor administrative si a incertitudinilor legale pentru companii, care trebuie sa respecte 27 de sisteme fiscale pentru calcularea profiturilor impozabile.