Statele Unite au interzis importurile de alimente din regiunile afectate de radiatii ale Japoniei, devenind prima tara care ia aceasta masura in contextul crizei atomice cauzate de cutremurul si valul tsunami, care a afectat sever centrala nucleara Fukushima Daiichi, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Autoritatile din Tokyo, metropola cu 13 milioane de locuitori, au anuntat ca nivelul de contaminare a apei cu radiatii a depasit deja de doua ori cotele de siguranta pentru nou-nascuti.

Centrala nucleara Fukushima Daiichi se afla la 250 de kilometri nord de Tokyo, iar tehnicienii incearca de doua saptamani sa restaureze sistemele de racire de la reactoare si sa limiteze cantitatea de radiatii scursa in atmosfera si in apa.

Guvernatorul din Tokyo, Shintaro Ishihara, sustine ca nivelurile de radiatii nu ameninta inca sanatatea locuitorilor, dar recomanda parintilor sa fereasca copiii mai mici de un an de apa de la robinet.

Administratia americana a anuntat ca blocheaza importurile de lapte, legume si fructe din patru prefecturi din nord-estul Japoniei, cele mai afectate de criza.

Coreea de Sud ar putea fi a doua tara care ia astfel de masuri, in contextul celei mai grave crize atomice de la explozia de la Cernobil din 1986.

Franta a cerut Comisiei Europene sa armonizeze la nivelul UE verificarea radioactivitatii importurilor din Japonia.

Oficialii japonezi au anuntat miercuri ca au descoperit niveluri de radiatie peste cotele de siguranta in 11 tipuri de legume din regiunea afectata de Fukushima Daiichi, pe langa lapte si apa.

Guvernul estimeaza preliminar ca dezastrul din 11 martie a provocat pagube materiale de pana la 308 miliarde de dolari. Victimele omenesti se ridica la 23.000 de morti si disparuti, dupa ce mai multe localitati aflate pe coasta au fost distruse in totalitate.

Peste un sfert de milion de sinistrati traiesc in adaposturi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Strategia Miniso in 2019: 20 de magazine noi si alte 2 branduri