Tokyo Electric Power, operatorul centralei de la Fukushima, discuta zilele acestea cu cele mai mari trei banci nipone pentru un posibil imprumut de pana la 2.000 miliarde yeni (25 miliarde dolari), conform unor surse apropiate companiei, citate de Bloomberg.

Conform surselor, negocierile operatorului energetic cu Mitsubishi UFJ Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group si Mizuho Financial Group sunt in stadiu final. Shinya Matsumoto, purtatorul de cuvant al Mitsubishi UFJ a declarat ca banca “ia in considerare” un imprumut, desi decizia finala nu a fost luata inca.

Tokyo Electric, ale carui titluri s-au depreciat masiv dupa dezastrul din 11 martie, ar dori, potrivit surselor citate, sa inceapa demersurile de creditare cat mai curand. Scurgerile de radiatii de la centrala Fukushima au contaminat legumele, laptele si rezervele de apa, precum si apa marii, iar compania a decis sa provoace mai multe pene de curent in Tokyo pentru a conserva energie.

“Anticipam implicarea bancilor si a guvernelor in oferirea de sprijin companiei, deoarece aceasta este un important furnizor de energie pentru Tokyo”, a declarat si Kenji Okamoto, analist in cadrul agetiei de rating Moody’s Investors Services.
Cele trei banci nu sunt singurele institutii financiare dipuse sa crediteze compania aflata in impas. Sumitomo Trust & Banking si Chuo Mitsui Trust Holdings ar fi si ele interesate sa ofere un imprumut substantial, au mai spus sursele citate de Bloomberg.

De asemenea, ei au adaugat ca Tokyo Electric a abordat fiecare banca separat, fara a preciza care sunt detaliile finantarii. Suma totala a imprumutului s-ar ridica la o valoare cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de miliarde yeni (12 – 25 miliarde dolari ).

“Desi dispunem, momentan, de lichiditati, ne asteptam ca nevoia de creditare sa creasca in urmatorul an fiscal”, a declarat Hajime Motojuku, purtator de cuvant in cadrul Tokyo Electric.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si