Hotararea membrilor UE da curs deciziei luate saptamana trecuta de Consiliul de Securitate al ONU, se arata intr-un comunicat al presedintiei ungare a Uniunii. Astfel, statele comunitare ingheata fondurile si resursele economice ale NOC si interzic efectuarea de plati in favoarea grupului, mentioneaza comunicatul.

NOC figureaza in rezolutia ONU 1973 printre organismele aflate sub controlul lui Kadhafi si al familiei acestuia. Consiliul de securitate noteaza ca grupul este o sursa care asigura finantare regimului liderului libian.

NOC are operatiuni in domeniul explorarii, producerii si comercializarii de petrol.

Citeste si:

Ministrii de Afaceri Externe din statele UE au hotarat luni luarea de masuri impotriva unor entitati financiare libiene, a unor responsabili din guvern si colaboratori ai lui Gaddafi.

Rezolutia ONU 1973 vizeaza instituirea zonei de interdictie aeriana deasupra Libiei in vederea protejarii civililor si prevede, printre altele, inghetarea activelor detinute de autoritatile libiene.

Libia este unul dintre principalii producatori de petrol din Africa. Colonelul Gaddafi s-a folosit de veniturile obtinute din vanzarea hidrocarburilor pentru recrutarea de mercenari in vederea inabusirii revoltei populare, noteaza AFP.