Reprezentantii transportatorilor, comerciantilor si producatorilor de carburanti din Bulgaria poarta discutii cu ministrii Economiei, Energiei, Transporturilor si Finantelor in incercarea de a gasi solutii pentru scaderea preturilor tot mai mari de la pompa.

Cele doua parti au reusit sa se puna de acord cu privire la trei masuri masuri pentru scaderea preturilor la motorina. Doua dintre care se refera la scoaterea componentei bio din motorina sau, cel putin, a accizei, in timp ce a treia vizeaza obligatia producatorilor de stat si a comerciantilor de a mentine anumite cantitati de carburanti, potrivit Novinite.

Simeon Djankoc, ministrul Finantelor, a declarat ca scaderea accizei este imposibila, dar ca ideea ca statul sa ia majoritatea rezervelor de la comercianti si producatori ramane cea mai fezabila. In prezent, statul plateste pentru circa o treime din aceste cheltuieli, iar cresterea participatiei ar face posibila scaderea preturilor.

Producatorii de carburanti si de benzinarii trebuie sa mentina volumul stocurilor la un nivel care sa asigure cererea pentru 90 de zile in cazul in care aprovizionarea nu ar mai fi posibila.

Asociatia Nationala a Biocarburantilor s-a opus propunerii de a scoate componenta bio din motorina pe motiv ca nu ar face nimic pentru a scade pretul. In plus, Uniunea Europeana cere prezenta acestei componente in carburanti.

Filiala bulgara a companiei petroliere LukOil (Rusia) a propus recent o solutie inovativa de a scadea preturile la carburanti, si anume mentinerea lor la acelasi nivel timp de o luna. Masura a fost anuntata de insusi primul ministru, Boyko Borisov.

Dezbaterea vine pe fondul numeroaselor proteste ale cetatenilor si ale transportatorilor impotriva scumpirii galopante a carburantilor. Guvernul urmeaza sa ia o decizie in acest sens in perioada urmatoare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Statie de carburanti inaugurata la Chisinau de Rompetrol