Fondul Monetar International (FMI) lucreaza la activarea unei facilitati de creditare in situatii de criza, pentru a demonstra ca detine suficiente lichiditati pentru a ajuta tarile care au nevoie de sprijin si a stabiliza economia mondiala, au declarat doi oficiali ai FMI, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Statele care contribuie la aceasta facilitate, intre care China si India, vor sa se ajunga la un acord privind cat anume din linia de credit de 583 de miliarde de dolari ar trebui sa fie disponibila si pentru ce perioada, potrivit unuia dintre oficiali.

Discutiile au loc in conditiile agravarii crizei datoriilor din Europa, demisia premierului portughez Jose Socrates provocand ingrijorarea ca guvernul de la Lisabona se apropie de momentul in care va cere sprijin international.

"Cel mai mare motiv de ingrijorare este riscul de contagiune din Portugalia si de declansare a unui nou val de imprumuturi de la Fond, din cauza incertitudinilor mondiale", a spus o alta sursa.

Activarea noii facilitati de imprumut va conferi Fondului resurse suficient de mari sa sprijine tarile care vor avea nevoie de ajutor.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a cerut activarea facilitatii in urma cu doua saptamani, la ratificarea unui acord convenit in aprilie 2009 de statele din G20, privind majorarea resurselor Fondului.

Activarea ar putea avea loc cel mai devreme saptamana viitoare, a spus una din surse, obiectivul fiind ca aceasta sa fie functionala la reuniunea de primavara a FMI, din 16-17 aprilie, a spus al doilea oficial.

Purtatorul de cuvant al FMI, Willian Murray, a declarat ca activarea "este consecinta naturala a ratificarii acordului".

Instrumentul de finantare a fost majorat anul trecut de zece ori, de la 53 de miliarde de dolari, pentru a include 13 noi contributori, intre care economii emergente precum China, Brazilia, India, Rusia si Mexic.

Statele Unite sunt cel mai mare contributor la acest fond, printr-un acord de credit de 100 de miliarde de dolari aprobat in 2009 de presedintele Barack Obama.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri