Strategiile contabile si lobby-ul puternic au permis General Electric (GE), cea mai mare corporatie americana, sa nu plateasca taxe guvernului de la Washington pentru anul 2010, chiar daca peste o treime din profitul de 14 miliarde dolari a fost obtinut in SUA, potrivit New York Times.
De fapt, GE a cerut deduceri de taxe in valoare de 3,2 miliarde de dolari pentru anul trecut, arata publicatia americana, dupa cum arata Mediafax.

Un nivel scazut de impozitare nu este o noutate pentru GE, noteaza NYT, dupa ce corporatia a redus pe parcursul mai multor ani partea din profitul operatiunilor americane platita catre Fisc si a ajuns la o rata mult mai scazuta decat majoritatea multinationalelor.

Succesul extraordinar al GE are la baza o strategie agresiva care imbina lobby-ul sustinut pentru deduceri de taxe si practici contabile inovative care permit concentrarea profiturilor in paradisuri fiscale. Giganticul departament pentru taxe al GE, condus de John Samuels, un fost oficial al Trezoreriei americane, este considerat mai bun decat oricare firma de avocatura specializata in taxe.

Sloganul GE, "Imaginatia la lucru", se potriveste acestui departament de minune, potrivit NYT. Echipa de finantisti a GE include fosti oficiali ai Trezoreriei, dar si fosti angajati ai Fiscului si, de fapt, ai tuturor comitetelor din Congresul SUA implicate in elaborarea legislatiei referitoare la taxe.

Chiar daca taxa pentru companii din SUA este de 35%, printre cele mai mari din lume, companiile folosesc din ce in ce mai mult diverse strategii pentru a plati mai putin.

Practicile companiilor si strategiile fiscale ale autoritatilor au condus la declinul ponderii taxelor platite de corporatii, in totalul la nivelul SUA, de la 30% in anii '50 la 6,6% in 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri