Guvernatorul bancii centrale a Canadei, Mark Carney, avertizeaza ca preturile marfurilor ar putea ramane la un nivel ridicat o lunga perioada, intinsa pe cateva decenii, si a cerut statelor emergente care se confrunta cu presiuni inflationiste sa nu intarzie prea mult cresterea dobanzilor, conform Mediafax.

Cresterea preturilor marfurilor este cauzata partial de scaderea ofertei, in timp ce cererea ramane puternica, a afirmat Carney, aflat la un seminar pe teme economice.

"Ar fi o greseala sa trecem toate acestea la capitolul ciclicitate. Aici se pot face greseli foarte mari, pot sa apara intarzieri, atat pe partea monetara, cat si in privinta reformelor structurale fundamentale (...) Trecem printr-o faza care ar putea dura cateva decenii", a aratat oficialul canadian.

Carney a avertizat ca masurile "nechibzuite" de abordare a problemei inflatiei ridicate si fluxurilor masive de capital catre pietele emergente ar putea conduce la instabilitate financiara si crestere economica slaba.

El a dat exemplul tarilor emergente care amana cresterea dobanzilor, necesara pentru reducerea inflatiei, de frica unei aprecieri excesive a monedelor nationale, impinse deja in sus de fluxurile de capital.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Canada se opune revenirii la formula G8 prin reprimirea Rusiei