Produsul intern brut al zonei euro a crescut cu 0,6% in trimestrul al treilea din 2005, fata de al doilea trimestru, dupa ce in acest al doilea trimestru, PIB-ul a crescut cu 0,4% fata de trimestrul anterior din acelasi an, potrivit celei de-a doua estimari a Eurostat, biroul european de statistica.

Pe ansamblul celor 25 de state din Uniunea Europeana, trimestrul al treilea a consemnat un nivel de crestere similar cu cel al zonei euro, de 0,6%, comparativ cu trimestrul al doilea. Datele difera aici doar pentru al doilea trimestru: daca in zona euro cresterea economica a fost de 0,4%, in toate statele UE economia a crescut putin mai mult, cu 0,5%. In materie de termeni anuali, in trimestrul al treilea PIB-ul din zona euro s-a majorat cu 1,6% fata de perioada similara din 2004, iar PIB-ul Uniunii a crescut cu 1,8% in cursul acestui interval. Din datele disponibile, cele mai bune rezultate economice din UE pe trimestrul citat au apartinut Finlandei (<2,9%), Estoniei (<2,6%) si Lituaniei (<2,4% ). Pe de alta parte, doar Portugalia a inregistrat valori negative o scadere a PIB-ului de 0,9%.

Aceste cifre se conformeaza primei estimari, publicata de Eurostat la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut. In acest trimestru, motoarele economice din zona euro si UE au fost: gradul de consum personal, investitiile si accelerarea exporturilor. Consumul a crescut in aceasta perioada cu 0,3% in zona euro si cu 0,4% in UE, investitiile au urcat cu 1,3% in zona euro si cu 1,5% in UE, in timp ce exporturile au crescut cu 3,3%, respectiv 2,9%.

Importurile au crescut in ambele regiuni cu 2,8%. In privinta celui de-al patrulea trimestru, cresterea economica si-a pastrat acelasi ritm, apreciaza Howard Archer, analist la Global Insight, citat de L’Echo, zona euro abordand anul 2006 cu „un elan destul de sanatos“. Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a afirmat saptamana trecuta ca economia din zona euro si-a mentinut ritmul de crestere in trimestrul patru.

Din estimarile Comisiei Europene, PIB-ul zonei euro se situeaza in ultimul trimestru al anului 2005 undeva intre 0,4% si 0,8%, aceleasi date fiind valabile si pentru primul sfert al acestui an, pentru ca, in cursul celui de-al doilea trimestru din 2006, sa se preconizeze o crestere economica situata intre 0,4% si 0,9%.ea trimestru