Bancile de economii din Spania, asa-numitele "cajas", nu reusesc sa atraga investitori privati pentru a-si consolida rezervele de capital in conformitate cu noile cerinte minime si pentru a evita nationalizarea, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Singurii investitori privati care doresc sa investeasca in aceste banci regionale sunt fondurile de stat din Qatar si Abu Dhabi. Banca centrala a Norvegiei a anuntat sambata ca este interesata de investitii in banci spaniole mici.

Guvernul din Spania incearca sa recastige increderea pietelor in sistemul financiar si a cerut bancilor de economii sa-si creasca rezervele de capital pentru a inlatura orice urma de ingrijorare.

Oficialii de la Madrid au avertizat ca societatile trebuie sa obtina bani pe piata investitiilor private sau sa se listeze la bursa, alternativa fiind nationalizarea.

Multe fonduri americane de capital privat au evaluat bancile de economii din Spania, dar pana acum investitorii nu au dat semnale clare de interes, speriati de activele imobiliare si creditele acordate dezvoltatorilor imobiliari aflate in portofoliile institutiilor de credit. Sectorul financiar spaniol a intrat intr-o criza severa acum trei ani odata cu prabusirea sectorului imobiliar dupa un "boom" de zece ani.

Qatarul a promis in luna februarie ca va investi 300 milioane euro in bancile de economii, iar Abu Dhabi vrea sa investeasca 150 milioane euro intr-o singura societate, inca necunoscuta publicului. Norvegia nu a inaintat vreo cifra.

Astfel, sumele totale promise pana acum de investitori reprezinta doar o mica fractiune din golul de finantare de 15 miliarde euro estimat de banca centrala a Spaniei la casele de economii.

Moody's estimeaza ca "gaura" ar putea fi de pana la 50 miliarde euro, daca sunt puse la socoteala viitoarele pierderi cauzate de expunerea pe imobiliare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri