OPEC ar putea fi nevoita sa reduca productia de titei, ca urmare a diminuarii cererii, potrivit unei declaratii a reprezentantului Iranului in cadrul organizatiei, Hossein Kazempour Ardebili, publicata pe pagina de Internet a Ministerului iranian al Petrolului. Remarcile sale completeaza comentariile ministrului Petrolului, Kazem Vaziri-Hamaneh, care a cerut cartelului sa revizuiasca in sens negativ productia, cu un milion de barili pe zi, la 31 ianuarie, cu ocazia unei reuniuni a OPEC.

äNe vom confrunta in mod cert cu acumularea de stocuri de titei, daca OPEC va mentine actualul nivel al productieiô, a spus Kazem Vaziri-Hamaneh. El a estimat ca supraproductia OPEC va fi de circa 1,8 milioane de barili pe zi, in primavara, in cazul in care nu se vor lua masuri. In prezent, statele membre ale organizatiei produc 30 de milioane de barili de titei pe zi. Totusi, Algeria si Indonezia au anuntat ca nu este necesara diminuarea productiei, iar Kazempour a recunoscut ca nu s-a ajuns inca la un consens in legatura cu masurile care urmeaza sa fie luate la sfarsitul lunii. äUnii membri ai OPEC nu vad necesitatea reducerii productieiô, a spus el, adaugand ca organizatia va revizui conditiile de pe piata si va reconsidera cantitatea de titei livrata de cartel. Kazempour a precizat pe de alta parte ca impunerea unui embargo petrolier Iranului, ca urmare a disputei asupra programului nuclear al tarii, este exclus, intrucat eforturile diplomatice continua.

äNu se pune problema unui embargo, atat timp cat negocierile constructive si logice continuaô, a spus oficialul. Iranul este al doilea mare exportator de petrol din cadrul organizatiei si pe locul al patrulea in lume.

Pe fondul tensiunilor aparute in Iran, saptamana trecuta a avut loc o scadere a pretui barilului de petrol, ceea ce s-a reflectat in deprecierea actiunilor producatorilor petrolieri americani la NYSE. Aceasta scadere s-a facut resimtita in Europa la inchiderea sedintelor bursiere.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Industria petrolului anunta concedieri si scaderea investitiilor