OPEC ar putea fi nevoita sa reduca productia de titei, ca urmare a diminuarii cererii, potrivit unei declaratii a reprezentantului Iranului in cadrul organizatiei, Hossein Kazempour Ardebili, publicata pe pagina de Internet a Ministerului iranian al Petrolului. Remarcile sale completeaza comentariile ministrului Petrolului, Kazem Vaziri-Hamaneh, care a cerut cartelului sa revizuiasca in sens negativ productia, cu un milion de barili pe zi, la 31 ianuarie, cu ocazia unei reuniuni a OPEC.

Ne vom confrunta in mod cert cu acumularea de stocuri de titei, daca OPEC va mentine actualul nivel al productiei, a spus Kazem Vaziri-Hamaneh. El a estimat ca supraproductia OPEC va fi de circa 1,8 milioane de barili pe zi, in primavara, in cazul in care nu se vor lua masuri. In prezent, statele membre ale organizatiei produc 30 de milioane de barili de titei pe zi. Totusi, Algeria si Indonezia au anuntat ca nu este necesara diminuarea productiei, iar Kazempour a recunoscut ca nu s-a ajuns inca la un consens in legatura cu masurile care urmeaza sa fie luate la sfarsitul lunii. Unii membri ai OPEC nu vad necesitatea reducerii productiei, a spus el, adaugand ca organizatia va revizui conditiile de pe piata si va reconsidera cantitatea de titei livrata de cartel. Kazempour a precizat pe de alta parte ca impunerea unui embargo petrolier Iranului, ca urmare a disputei asupra programului nuclear al tarii, este exclus, intrucat eforturile diplomatice continua.

Nu se pune problema unui embargo, atat timp cat negocierile constructive si logice continua, a spus oficialul. Iranul este al doilea mare exportator de petrol din cadrul organizatiei si pe locul al patrulea in lume.

Pe fondul tensiunilor aparute in Iran, saptamana trecuta a avut loc o scadere a pretui barilului de petrol, ceea ce s-a reflectat in deprecierea actiunilor producatorilor petrolieri americani la NYSE. Aceasta scadere s-a facut resimtita in Europa la inchiderea sedintelor bursiere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri