Producatorul ceh de electricitate CEZ ar putea emite, in acest an, obligatiuni in valoare de 500 de milioane de euro, fondurile obtinute urmand sa fie utilizate pentru finantarea de noi achizitii in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, transmite Reuters. Potrivit lui Petr Voboril, directorul financiar al companiei, emisiunea va avea un termen scadent de peste cinci ani, insa, in anumite situatii, CEZ s-ar putea orienta catre imprumuturi pe termen scurt, ce vor fi alimentate prin emisiunea de obligatiuni.

CEZ este principalul producator si furnizor de electricitate din Cehia. Firma cuprinde atat activitati de producere a energiei electrice (inclusiv nucleara), cat si distributie. Compania si-a reafirmat intentiile de preluare a trei complexuri energetice in Romania, la Turceni, Craiova si Rovinari, pe sectorul de productie, precum si achizitionarea companiei Electrica Muntenia Sud, pe partea de distributie.

In prezent, CEZ controleaza 51% din actiunile Electrica Oltenia. Pe langa Romania, CEZ intentioneaza sa se extinda si in Polonia, Ucraina, Bulgaria si alte state balcanice. "In acest moment, credem ca in anul in curs vom avea nevoie de fonduri pentru trei sau patru proiecte. Pregatirile pentru emisiunea de obligatiuni au inceput, fiind programata pentru mijlocul acestui an", a declarat Voboril. El a precizat insa ca alegerea exacta a momentului depinde de evolutia unor procese de privatizare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Interviu cu seful IKEA, la 10 ani de la intrarea pe piata din Romania