Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este unul dintre principalii beneficiari ai aprecierii preturilor petrolului, sustinute de la inceputul acestui an de tensiunile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, informeaza Mediafax.

Pretul petrolului Brent a crescut la 115,23 dolari pe baril, cu mai putin de 5 dolari sub maximul acestui an, de 120 dolari pe baril, inregistrat luna trecuta, potrivit Reuters.

Economistul-sef al AIE, Fatih Birol, a declarat ca noua evaluare a agentiei arata ca volumul total de barili exportati de OPEC in acest an va fi usor mai scazut decat in 2008, cand veniturile organizatiei au atins 990 miliarde de dolari. Insa, daca preturile vor ramane la circa 100 de dolari pe baril pentru tot restul anului, veniturile OPEC ar putea ajunge la nivelul record de 1.000 miliarde de dolari.

"Ar fi pentru prima data in istoria OPEC cand veniturile au atins 1.000 de miliarde de dolari. Se datoreaza in principal preturilor mai mari, dar si productiei mai ridicate. Totusi, Arabia Saudita a facut eforturi substantiale pentru a calma pietele petrolului prin cresterea productiei", a declarat Birol.

Citeste si:

Multe state membre OPEC profita de cresterea preturilor pentru a majora cheltuielile publice, inclusiv pentru a apara regimurile politice de tensiunile sociale. Arabia Saudita a anuntat un pachet multianual de cheltuieli de 129 miliarde de dolari, din care 35 miliarde de dolari vor fi investite in 2011.

Un alt beneficiar al preturilor ridicate este Rusia. Birol noteaza ca, daca pretul petrolului ramane in medie la 100 de doalri pe baril, valoarea rezervelor de petrol si gaze ale Rusiei ar putea creste cu 100-350 miliarde de dolari, echivalentul a 21% din PIB-ul tarii.

Preturile ridicate ale petrolului au inceput sa afecteze economia globala, a mai afirmat Birol, adaugand ca este "foarte ingrijorat pentru statele OCDE, in special pentru Europa".