Inflatia a accelerat in luna martie in zona euro la 2,6%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2008, depasind pentru a patra luna consecutiv tinta Bancii Centrale Europene (BCE), de 2%, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Rata cresterii preturilor a urcat de la 2,4% in februarie, a precizat Eurostat. Economistii contactati anterior de Bloomberg estimau, in medie, o inflatie de 2,4% in martie in zona euro.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, declara recent ca este nevoie de "vigilenta ferma" cu privire la cresterea preturilor, sugerand ca banca ar putea creste dobanda de politica monetara in luna aprilie de la minimul istoric de 1% la care stagneaza de aproape doi ani.

Euro s-a apreciat fata de dolar dupa raportul Eurostat, urcand la 1,422 dolari pe euro pana la ora 11:04 (12:04 ora Romaniei) pe piata de la Frankfurt, cu 0,7% mai sus fata de inchiderea de miercuri.
Datele prezentate de Eurostat sunt preliminare si nu cuprind defalcarea pe sectoare economice sau pe tari.

Pretul petrolului a urcat cu 15% in acest an, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, care au culminat cu interventia militara a coalitiei internationale in Libia, autorizata de Organizatia Natiunilor Unite.

Economia din zona euro da deja semne de "racire". Increderea in economie s-a inrautatit in luna martie, producatorii si consumatorii asteptand cresteri de preturi in urmatoarele 12 luni. Cresterea sectoarelor serviciilor si industriei prelucratoare a slabit in martie, iar increderea investitorilor germani s-a deteriorat.
Urmatoarea intrunire a Consiliului Guvernator al BCE va avea loc pe 7 aprilie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si