Pentru al cincelea an consecutiv Airbus a ramas lider pe piata companiilor constructoare de avioane civile. Desi cifrele vanzarilor comunicate de Boeing la inceputul acestui an ii indicau ca lideri in anul 2005, Airbus a vandut in continuare mai multe avioane decat competitorul sau american.

Oficialii Airbus au dat ieri publicitatii cifrele de vanzari inregistrate in anul trecut. Conform acestora, Airbus a vandut 378 de avioane in comparatie cu 290 vandute de Boeing. Si in ceea ce priveste contractele pentru construirea unor noi avioane, Airbus s-a situat peste contracanditadul sau, obtinand 1055 de comenzi in comparatie cu 1002 comenzi pentru Boeing. Aceste cifre au luat in surprindere specialistii care se asteptau ca Airbus sa piarda pozitia de lider.

“Pasarile” mari poarta marca Boeing

Conform cifrelor furnizate de Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni, numarul total de pasageri in anul 2005 a crescut cu 7,7%. Cei doi mari competitori de pe piata au profitat din plin de acesta crestere inregistrand cifre record de vanzari. Directorul executiv de la Airbus, Gustav Humbert a declarat ca acest an a reprezentat un record pentru compania pe care o conduce, inregistrand o crestere a profitului de 10%. Totusi, anul trecut Boeing a vandut mai multe aeronave de dimensiuni mari decat competitorul sau european. Airbus a vandut doar 15 modele A340 in timp ce americanii au inregistrat 154 de comenzi pentru Boeing 777.

Airbus va avea un zbor lung

Se pare ca grupul european Airbus, controlat de EADS, va ramane in continuare lider pe piata avioanelor comerciale. Nivelul comenzilor contractate a atins un nivel record 2177 de aeronave., asigurandu-le celor de la Airbus 55% din piata avand in vedere volumul vanzarilor si 53% din punct de vedere al incasarilor. In ce priveste planurile de viitor ale companiei, Humbert a declarat ca se are in vedere deschiderea unei linii de asamblare in China si punerea la punct a liniei de fabricare a noului A380 super-jumbo.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Tarom, pierderi de 8 ori mai mari decat era prevazut