Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, va ingropa economiile europene periferice prin majorarea dobanzii de politica monetara in vederea temperarii inflatiei, potrivit analistilor, relateaza Bloomberg.

Trichet este pe cale sa creasca dobanda cheie pentru prima oara in trei ani, dar are din nou in fata dilema de a lua o decizie care rareori se potriveste tuturor celor 17 state membre ale uniunii monetare, intre care unele au crestere economica record, iar altele se lupta cu recesiunea si criza datoriilor suverane, scrie Mediafax.

Consecinta va fi ca normalizarea dobanzii cheie, de la nivelul minim record de 1%, va afecta in mod special Spania, Grecia, Portugalia si Irlanda, fara sa reuseasca sa inlature riscul inflationist din Germania.

Situatia risca sa amplifice redresarea in doua viteze a Europei si sa afecteze obligatiunile statelor europene periferice.

Credit Suisse Group avertizeaza investitorii sa evite actiunile si bancile din regiune, partial de teama ca BCE face o greseala de strategie.

"Daca BCE inaspreste politica monetara, sporeste riscul revenirii crizei datoriilor suverane", a declarat Gavyn Davies, presedinte al fondului londonez de hedging Fulcrum Asset Management, care administreaza active de circa 1,5 miliarde de dolari.

Conducerea BCE se reuneste joi, la o luna dupa ce Trichet a surprins investitorii semnaland o majorare cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii cheie, in conditiile in care inflatia din zona euro s-a accelerat la 2,6% in martie, cel mai rapid ritm din peste doi ani.

"Pentru bancile din Irlanda, Grecia, Spania si Portugalia, majorarea dobanzii este un factor negativ", a declarat Carlos Egea, analist la Morgan Stanley.

Grecia, a carei datorie publica va creste la 156% din PIB in 2014, ar putea suporta costuri suplimentare de 1,6% din PIB legate de serviciul datoriilor, in urma majorarii dobanzii cheie de catre BCE, a declarat Luca Paolini, analist la Credit Suisse.

Davies a avertizat totodata ca exista riscul ca investitorii sa mareasca spreadul obligatiunilor statelor cu datorii mari, fata de obligatiunile germane.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 19 martie: euforia leului, de scurta durata