Agentia de evaluare financiara noteaza, intr-un comunicat, ca ratingul datoriilor Portugaliei este in continuare sub supraveghere cu perspectiva negativa.

Directia ratingului in urmatoarea perioada depinde in mare masura de capacitatea tarii de a obtine finantare pe termen mediu. Astfel, noul guvern care se va instala in aceasta vara va trebui sa ceara urgent ajutor financiar de la Uniunea Europeana

"Costul actual de finantare se apropie de un nivel nesustenabil", considera Moody's.

Moneda euro s-a depreciat dupa anunt la 1,4172 dolari, minimul zilei.
Investitorii si analistii sunt convinsi ca Portugalia va urma exemplul Greciei si Irlandei, solicitand sprijin financiar de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Citeste si:

Totusi, premierul demisionar Jose Socrates, aflat inca in functie pentru organizarea alegerilor anticipate, a considerat o chestiune de onoare neacceptarea interventiei institutiilor financiare internationale.
Socrates a demisionat luna trecuta, dupa ce parlamentul a respins cea mai recenta runda de masuri de austeritate.

Presedintele portughez a dizolvat saptamana trecuta parlamentul si a stabilit ca alegerile anticipate sa aiba loc la 5 iunie.

Cel mai probabil, Portugalia se poate finanta din piata pana la alegeri, insa costul imprumuturilor necesare ar fi mult prea ridicat. Guvernul trebuie sa refinanteze datorii de 4,3 miliarde euro in aprilie si 4,9 miliarde euro in iunie.