Economia Japoniei ar putea intra in recesiune in urmatoarele luni

Seismul puternic din Japonia, valurile tsunami care au urmat si accidentul nuclear de la Fukushima ar putea impinge economia nipona in recesiune in urmatoarele luni, cu o scadere mai accentuata a Produsului Intern Brut (PIB) in trimestrul doi, potrivit unui studiu al publicatiei economice Nikkei, citat de Mediafax.

Dezastrele din Japonia au ca efect reducerea semnificativa a increderii investitorilor, a exporturilor si consumului intern, mentioneaza studiul, preluat de AFP. Studiul se bazeaza pe estimarile unor institutii financiare private importante.

Economistii estimeaza ca PIB-ul celei de-a treia puteri economice mondiale a scazut cu 0,6% in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu trimestrul anterior. Pentru perioada aprilie-iunie, analistii anticipeaza o scadere economica de 2,6%. Cele mai pesimiste prognoze mentioneaza un declin al PIB de 7,1% in intervalul iulie-septembrie.

Analistii apreciaza ca economia ar putea reincepe sa creasca in al treilea trimestru.

"Majoritatea economistilor se asteapta ca exporturile si consumul sa scada in continuare intre aprilie si iunie", noteaza Nikkei.
Economia nipona a scazut deja in ultimul trimestru al anului trecut, potrivit datelor statistice oficiale.

Guvernul nipon evalueaza la 25.000 de miliarde de yeni (297 miliarde de dolari) costurile dezastrelor care s-au produs pe 11 martie. Aceasta estimare nu ia in calcul impactul accidentului nuclear de la Fukushima asupra agriculturii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Nikkei promite ca va respecta independenta editoriala a publicatiei FT
Setari Cookie-uri