Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat ratingurile a sapte banci din Ungaria, printre care OTP Bank si MKB, ambele prezente in Romania, din cauza deteriorarii calitatii activelor acestor companii si a reducerii profiturilor nete, informeaza Mediafax.
Astfel, Moody's a redus ratingurile stabilitatii financiare, cu implicatii negative asupra calificativelor depozitelor si datoriilor, ale MKB Bank, K&H Bank, Budapest Bank, FHB Mortgage Bank si Erste Bank Hungary.

Totodata, agentia a retrogradat ratingurile depozitelor in moneda locala ale OTP Bank si OTP Mortgage Bank si calificativele datoriilor in moneda straina ale OTP Bank.

"Reducerea calificativelor reflecta impactul mediului de afaceri dificil asupra situatiei financiare a bancilor si doua temeri majore referitoare la sistemul bancar din Ungaria, respectiv deteriorarea continua a calitatii activelor, din cauza expunerii la evolutia cursurilor de schimb ale monedelor straine pe segmentul ipotecar si imobiliar comerical, si reducerea profiturilor nete", se arata intr-un comunicat al Moody's.

Agentia noteaza ca 70% din creditele din Ungaria sunt denominate in moneda straina, in special in franci elvetieni.
"Multi debitori, in special din sectorul de retail, nu sunt protejati in fata riscurilor valutare", a afirmat Simone Zampa, analist al Moody's.

Guvernul ungar a limitat anul trecut creditarea in moneda straina. Cu toate acestea, riscurile legate de expunerea valutara vor persista timp de mai multi ani, avand in vedere termenul mare pana la scadenta creditelor ipotecare din portofoliile bancilor, mentioneaza agentia.

"Piata locuintelor ramane sub presiune, preturile scazand din 2008, iar nivelul lichiditatii este in continuare redus pe piata secundara", se arata in comunicat.

Moody's mentioneaza, de asemenea, ca nivelul profitabilitatii bancilor a fost semnificativ mai redus anul trecut, comparativ cu 2009, in conditiile in care mai multe banci au raportat pierderi.

"Capacitatea interna a sistemului bancar de a genera capital a fost afectata de cresterea rapida a riscurilor legate de costuri, reducerea volumului de afaceri, eficienta mai mica a unora dintre banci si de taxa impusa pe activele bancare. In actualul mediu de afaceri, devine tot mai dificil pentru banci sa-si mentina profitabilitatea si sa sprijine cresterea economica", noteaza Moody's, care considera ca un factor major de stabilitate in sistemul bancar este nivelul ridicat de actionariat strain.

Agentia anticipeaza ca in acest an economia ungara va creste cu 3%, iar somajul va scadea, insa isi mentine opinia ca dificultatile macroeconomice vor persista pe termen mediu.

Grupul OTP este prezent in Romania prin intermediul OTB Bank, OTP Garancia Asigurari, OTP Consulting Romania, OTPLeasing Romania si OTP Asset Management Romania.
MKB Bank detine pe piata romaneasca banca MKB Romexterra, MKB Romexterra Leasing si Corporate Recovery Management, cu activitati in domeniul colectarii si birourilor de raportare a creditelor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri