Persoanele care locuiesc de-a lungul coastelor prefecturii Miyagi trebuie sa evacueze zona si sa mearga spre locuri mai inalte, in conditiile in care se preconizeaza valuri ce pot atinge doi metri inaltime, anunta Mediafax.

Un cutremur cu magnitudinea 9, cel mai puternic inregistrat vreodata in Japonia, s-a produs la 11 martie tot in prefectura Miyagi, fiind urmat de un tsunami de peste zece metri inaltime, care a devastat totul in calea sa. Catastrofa s-a soldat cu aproape 28.000 de morti si disparuti.

Noul cutremur, a carui magnitudine a fost estimata la 7,4 de serviciile meteorologice japoneze, s-a produs joi la ora 23.23 (17.23, ora Romaniei), la o adancime de 40 de kilometri. Epicentrul sau a fost localizat in Oceanul Pacific, la 40 de kilometri de coasta prefecturii Miyagi.
Seismul a fost resimtit pana la Tokyo, la 400 de kilometri sud, unde imobilele si casele s-au clatinat cateva zeci de secunde.

Televiziunea publica NHK a precizat ca cele doua centrale nucleare de la Fukushima nu au suferit pagube.

Centrala Fukushima Daiichi (Numarul 1) a fost grav avariata in urma trecerii unui val seismic de 14 metri inaltime, la 11 martie.
Reteaua de alimentare electrica a fost inundata, iar circuitele de racire s-au oprit, provocand un inceput de fisiune a barelor de combustibil nuclear in patru dintre cele sase reactoare ale acesteia.

Program de creditare de 12 miliarde dolari pentru regiunile calamitate

Citeste si:

Banca Japoniei lansase astazi un program de creditare de 1.000 de miliarde de yeni (12 miliarde de dolari) pentru bancile din regiunile cel mai grav afectate de cutremurul de luna trecuta si de valurile tsunami care au urmat, transmite Reuters.

Banca centrala a hotarat, de asemenea, sa nu modifice politica monetara, lasand ratele dobanzilor la 0-0,1%, insa a avertizat ca perspectiva economica este incerta. Avertismentul reprezinta un semnal ca politica monetara ar putea fi relaxata si mai mult, in conditiile in care criza nucleara si intreruperile alimentarii cu energie electrica afecteaza productia si increderea investitorilor si populatiei in economie.

"Economia Japoniei se confrunta cu presiuni puternice, in special asupra productiei, din cauza cutremurului. Dezastrul a dus la o scadere accentuata a productiei in unele zone, afectand lanturile de aprovizionare. Au fost afectate semnificativ, de asemenea, exporturile si cererea interna din partea populatiei", se arata intr-un comunicat al bancii.

Japonia se confrunta cu cea mai grava criza de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, dupa ce arhipelagul a fost zguduit luna trecuta de un cutremur cu magnitudinea 9, urmat de valuri tsunami care in unele zone au atins inaltimi de peste zece metri. Guvernul estimeaza la 300 de miliarde de dolari pagubele materiale provocate de aceste dezastre. Analistii avetizeaza, insa, ca pagubele sunt mai mari.