"Guvernul va adresa oficial cererea astazi (joi n.r.), in scris, Comisiei Europene", a declarat Silva Pereira intr-o conferinta de presa.

Aceasta cerere adresata Comisiei Europene se refera la inceperea discutiilor pentru evaluarea termenilor concreti ai asistentei financiare, potrivit Mediafax.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a dat asigurari, miercuri seara, dupa discutia cu Socrates privind intentia Portugaliei de
a cere sprijin, ca solicitarea va fi analizata cat mai rapid posibil.

"Toate instrumentele disponibile pentru tarile din zona euro sunt operationale, dar ajutorul va fi insotit de conditii", a reafirmat joi purtatorul de cuvant al Comisiei, Amadeu Altafaj.

Citeste si:

El a aratat ca CE va negocia un program de ajustari economice cu autoritatile portugheze.

Trichet: BCE a incurajat Portugalia sa ceara ajutor financiar

Banca Centrala Europeana (BCE) a incurajat Portugalia sa ceara ajutor financiar extern, a declarat, joi, presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, dupa ce premierul Jose Socrates a anuntat ca autoritatile de la Lisabona au decis sa solicite sprijinul UE, transmite AFP.

"Am incurajat autoritatile portugheze sa ceara sprijin", a spus Trichet la conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara a BCE, la care s-a decis majorarea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%.