FMI noteaza ca tensiunile din piata sunt tot mai puternice, pe fondul cererii in crestere abrupta de pe pietele emergente aflate in expansiune puternica, precum China, care contrasteaza cu problemele de productie, in special in contextul exploatarilor ajunse la maturitate, informeaza Mediafax.

"Exista un risc ca tensiunile dintre cerere si oferta sa se intensifice din nou, iar preturile sa creasca rapid", a declarat Thomas Helbling, consilier al Departamentului de Cercetare al FMI si autor al unui raport prezentat joi de institutia de la Washington.

Pretul petrolului a depasit in aceasta saptamana 120 de dolari pe baril pentru prima data in ultimii doi ani si jumatate. Pretul petrolului Brent, una dintre cotatiile de referinta la nivel mondial, a urcat cu aproape opt dolari pe baril in ultimele cinci zile, atingand miercuri un maxim de 122,3 dolari pe baril.

Rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters in randul traderilor de petrol indica majorarea pretului la peste 130 de dolari pe baril pana la sfarsitul acestui an.

Evolutia pietei petrolului aprinde semnale de alarma cu privire la inflatie si la revenirea economiei globale, care ar putea fi afectata puternic de scumpirea energiei.

Citeste si:

FMI noteaza ca, daca tensiunile dintre cerere si oferta se vor intensifica, preturile petrolului ar putea urca la niveluri apropiate de maximele istorice atinse in vara lui 2008, de aproape 150 dolari pe baril.

Astfel, din analiza FMI rezulta ca, in cel mai probabil scenariu, o accentuare treptata si moderata a "raritatii" petrolului ar avea un impact redus pe termen mediu asupra cresterii economice globale.

O scadere mai abrupta, de pana la un punct procentual, a ritmului de crestere a trendului de oferta, aflat in prezent la 1,8%, ar frana cresterea economica globala cu mai putin de 0,25 puncte procentuale pe termen mediu si lung, reiese din calculele FMI.

Estimarile actuale ale FMI plaseaza cresterea economica anuala a produsului intern brut mondial la circa 4,6% in perioada 2011-2015.