Portugalia a cerut sprijin financiar de la UE si FMI, cedand sub presiunile intense de pe pietele financiare si din partea partenerilor europeni. Anul trecut, Grecia si Irlanda au fost nevoite si ele sa semneze acorduri cu FMI si UE, informeaza Mediafax.

Ministrii Finantelor din cele 17 state ale zonei euro s-au reunit vineri la Budapesta pentru a discuta despre criza datoriilor de stat, situatia Portugaliei fiind in centrul atentiei.

"Pachetul trebuie sa fie foarte strict, pentru ca altfel nu se justifica garantarea vreunui credit. Pachetul trebuie sa fie mai dur si mai complet decat cel respins de parlament", a declarat ministrul finlandez al Finantelor, Hyrki Katainen.

Citeste si:

Ministrul Francez al economiei, Christine Lagarde, a afirmat ca se asteapta ca Portugalia sa propuna masuri concrete care sa readuca increderea in cea mai putin competitiva economie din zona euro.

Premierul portughez Jose Socrates a demisionat luna trecuta, dupa ce parlamentul a respins o noua runda de masuri de austeritate menite sa reduca deficitul bugetar. Presedintele a dizolvat ulterior parlamentul, iar alegerile anticipate vor avea loc pe 5 iunie. Cabinetul condus de Socrates va asigura interimatul pana la aceasta data.