Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet (foto), a impins discret Portugalia sa ceara ajutorul financiar al Uniunii Europene si Fondului Monetar International (FMI), printr-o "demonstratie de forta in spatele scenei", comenteaza Reuters.

Trichet a transmis bancilor portugheze sa-si reduca expunerea fata de datoriile guvernului de la Lisabona, a declarat seful asociatiei bancare din Portugalia, Antonio de Sousa, potrivit Mediafax.

Presiunile BCE au determinat bancile sa avertizeze luni cu oprirea achizitiilor de obligatiuni de stat daca Portugalia nu cere un pachet de ajutor extern, un ultimatum care, probabil, a fost decisiv in a-l determina pe premierul Jose Socrates sa ceara ajutorul european.

Acest episod scoate in evidenta rolul crucial pe care Trichet, ca presedinte al BCE, l-a adoptat pentru a raspunde la criza din zona euro, umpland discret, dar eficient, un vid de putere creat de reactia lenta a guvernelor. Trichet a beneficiat de capacitatea BCE de a actiona rapid si de a influenta pietele financiare.

Presedintele BCE a negat ca a impins Portugalia spre un pachet de ajutor extern, dupa ce cu o zi inainte a admis ca banca centrala a incurajat Lisabona sa ceara sprijin.

"In ultimele luni, Trichet a devenit o figura importanta in incercarea de a rezolva ceea ce pare o criza fara solutie. Trichet a intrat in administrarea acestei crize de nevoie, deoarece nu este nimeni interesat, suficient de informat sau puternic pentru a face asa ceva", a afirmat presedintele companiei de consultanta SCCO International, David Marsh.

Evolutia proiectului european a oferit putere BCE, noteaza Reuters. Cu o uniune monetara insa fara unitate fiscala, nu exista o Trezorerie paneuropeana capabila sa actioneze. Guvernele, divizate in anumite situatii asupra abordarii crizei, au nevoie de timp pentru a actiona.

Un pachet de ajutor financiar de 80 miliarde euro

Un pachet de ajutor financiar pentru Portugalia se va ridica probabil la 80 de miliarde de euro si va include "un program ambitios de privatizare", a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice, Ollie Rehn.

Citeste si:

Un acord, care sa asigure finantarea din partea Uniunii Europene (UE) si a Fondului Monetar International (FMI), ar putea fi finalizat pana la mijlocul lunii mai, a adaugat comisarul, dupa o reuniune a ministrilor de Finante, desfasurata in Ungaria.

Situatia dificila din Portugalia, unde un guvern demisionar se afla la conducerea tarii pana la alegerile din iunie, face esentiala o intelegere intre principalele partide.

Masuri dure de austeritate

Ministrii Finantelor din zona euro au transmis vineri Portugaliei ca va trebui sa implementeze noi reforme economice, mai profunde decat cele propuse de guvernul demisionar, daca doreste sa obtina sprijin financiar de la UE si FMI, transmite Reuters.

Portugalia a cerut joi sprijin financiar de la UE si FMI, cedand sub presiunile intense de pe pietele financiare si din partea partenerilor europeni. Anul trecut, Grecia si Irlanda au fost nevoite si ele sa semneze acorduri cu FMI si UE.

Ministrii Finantelor din cele 17 state ale zonei euro s-au reunit vineri la Budapesta pentru a discuta despre criza datoriilor de stat, situatia Portugaliei fiind in centrul atentiei.

"Pachetul trebuie sa fie foarte strict, pentru ca altfel nu se justifica garantarea vreunui credit. Pachetul trebuie sa fie mai dur si mai complet decat cel respins de parlament", a declarat ministrul finlandez al Finantelor, Hyrki Katainen.

Citeste si Top 15 state ingropate in datorii