Premiera in ultimii sapte ani: China a avut la trei luni deficit comercial

China a inregistrat la inceputul acestui an primul deficit comercial trimestrial din ultimii sapte ani, din cauza cresterii preturilor materiilor prime importate, in pofida excedentului mare din martie, transmite AFP, citata de Mediafax.

Pentru primul trimestru, balanta comerciala afiseaza un deficit de 1,02 miliarde de dolari. Exporturile au crescut in aceasta perioada cu 26,5%, iar importurile au avansat cu 32,6%.

"Cererea din China este puternica, iar preturile materiilor prime sunt in prezent ridicate. Situatia actuala a balantei comerciale nu va persista deoarece in al doilea semestru exporturile vor creste, probabil", a afirmat Wang Tao, analist la UBS.

Deficitul comercial din primul trimestru se explica prin cresterea puternica a exporturilor, potrivit Administratiei Generale a Vamilor din China.

"Valoarea importurilor a atins nivelul record de peste 400 de miliarde de dolari", subliniaza institutia intr-un comunicat.

In luna martie, balanta comericala a indicat un excedent de 140 de milioane de dolari, dupa un deficit de 7,3 miliarde de dolari in februarie, primul dupa opt luni consecutive. In ianuarie, China a inregistrat un excedent comercial de 6,45 de miliarde de dolari, cu 50% mai redus decat cel din luna anterioara.

Exporturile au avansat cu 35,8% in martie, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce importurile au crescut cu 27,3%.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, apreciaza ca Beijingul nu are alta posibilitate decat sa se bazeze mai mult pe piata interna din cauza reducerii cererii in Europa si Statele Unite.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri