Pentru primul trimestru, balanta comerciala afiseaza un deficit de 1,02 miliarde de dolari. Exporturile au crescut in aceasta perioada cu 26,5%, iar importurile au avansat cu 32,6%.

"Cererea din China este puternica, iar preturile materiilor prime sunt in prezent ridicate. Situatia actuala a balantei comerciale nu va persista deoarece in al doilea semestru exporturile vor creste, probabil", a afirmat Wang Tao, analist la UBS.

Deficitul comercial din primul trimestru se explica prin cresterea puternica a exporturilor, potrivit Administratiei Generale a Vamilor din China.

"Valoarea importurilor a atins nivelul record de peste 400 de miliarde de dolari", subliniaza institutia intr-un comunicat.

Citeste si:

In luna martie, balanta comericala a indicat un excedent de 140 de milioane de dolari, dupa un deficit de 7,3 miliarde de dolari in februarie, primul dupa opt luni consecutive. In ianuarie, China a inregistrat un excedent comercial de 6,45 de miliarde de dolari, cu 50% mai redus decat cel din luna anterioara.

Exporturile au avansat cu 35,8% in martie, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce importurile au crescut cu 27,3%.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, apreciaza ca Beijingul nu are alta posibilitate decat sa se bazeze mai mult pe piata interna din cauza reducerii cererii in Europa si Statele Unite.