Scenariul principal pentru Europa este cel al unei "stagflatii bizare", in care cresterea economica este slaba, iar inflatia se datoreaza cresterii preturilor materiilor prime, si nu a celor salariale, cum ar fi normal, apreciaza Patrick Artus, director de studii economice la banca franceza Natixis, potrivit Mediafax.

Printre consecintele acestui gen de stagflatie, economistul enumera reducerea puterii de cumparare, scaderea consumului si a preturilor imobiliare.

Dupa inceputul crizei, in 2007, analistii au prognozat ca Europa si SUA vor fi afectate de deflatie, fenomen asteptat de obicei dupa socuri financiare si economice grave, precum falimentul bancii americane Lehman Brothers, noteaza Artus. In prezent, insa, preturile de consum cresc, din cauza majorarii costurilor cu materiile prime.

Citeste si:

In Europa, cresterea economica este slaba, in conditiile in care guvernele apeleaza la politici bugetare restrictive, iar activitatea de creditare nu si-a revenit. Totodata, sutiatia financiara a companiilor s-a degradat puternic, in principal in Franta, Portugalia si Grecia.

In schimb, companiile germane profita de situasia financiara buna pentru a majora salariile, investitiile si cota de piata din statele emergente sau exportatoare de petrol.