Inasprirea politicii monetare de catre Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea aduce Grecia, Irlanda si Portugalia in incapacitate de plata (default), potrivit The Guardian.
Cererea de ajutor extern a Portugaliei este, probabil, cel mai vizibil simptom al crizei din zona euro, insa decizia luata de BCE de a majora dobanzile va avea un impact coroziv asupra viitorului monedei unice europene, noteaza publicatia britanica intr-un articol intitulat "Uitati de salvare: cresterea dobanzilor ar putea termina Europa de Sud".

Articolul se bazeaza pe un studiu al companiei de consultanta Fathom, potrivit Mediafax.

"Daca BCE continua sa inaspreasca politica monetara, impactul este limpede: intrarea in incapacitate de plata este inevitabila. Grecia este categoric pe o cale nesustenabila", afirma analistii Fathom.

Compania avertizeaza, de asemenea, ca Spania ramane vulnerabila, chiar daca guvernul de la Madrid insista ca economia este mult mai sanatoasa decat cea a Portugaliei, iar nivelul datoriei este mult mai controlabil.

Bancile spaniole trebuie sa se descurce in acest an cu datorii echivalente cu peste 5% din Produsul Intern Brut (PIB) si cu peste 9% din PIB in 2012, la care se adauga nevoiele de finantare ale guvernului.

O crestere cu doua puncte procentuale a dobanzilor pe care Madridul le plateste pe piata obligatiunilor va impinge Spania intr-o criza financiara, iar o serie de intrari in incapacitate de plata va zgudui increderea investitorilor.

BCE justifica majorarea de la 1% la 1,25% a dobanzii de politica monetara prin nivelul inflatiei din zona euro, de 2,6%.

Costurile de finantare mai mari nu vor face decat sa creasca decalajul dintre economiile puternice din zona euro si cele periferice, afectate de recesiune.

O mare parte a datoriilor cu care se confrunta Grecia, Irlanda si Portugalia a fost cauzata de banci, iar insistenta rambursarii pana la ultimul ban indeparteaza statele membre ale zonei euro, unele de altele, in loc sa le apropie, apreciaza analistii companiei.

"Este vorba de o criza a bancilor, si nu de una suverana"
, a afirmat directorul Fathom, Danny Gabay.

El considera ca, prin aderarea la zona euro, statele din sudul Europei ar fi trebuit incurajate sa-si reformeze economiile, sa devina mai competitive si sa rezolve probleme precum imbatranirea populatiei si sistemele sociale nesustenabile, adica "sa devina mai germane", a adaugat Gabay.

In schimb, Germania si Franta au incalcat regulile stricte ale pactului de dezvoltare si stabilitate in privinta mentinerii sub control a deficitelor bugetare, iar dobanzile mici au dus la aparitia unui boom al creditelor de consum in zona euro, ceea ce a generat o explozie a preturilor imobiliare.

Nivelul ridicat al gradului de indatorare din multe state afectate de recesiune inseamna ca problemele vor deveni mai intense inainte ca situatia sa se imbunatateasca. In acest context, presiunea publica ar putea determina unele guverne sa paraseasca zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri