Iranul, cel de-al patrulea producator de materii petroliere, a primit avertismente din partea ONU pentru a-si inceta programul nuclear, existand suspiciunea ca in spatele acestui program guvernul de la Teheran intentioneaza sa construiasca bombe nucleare.

Din acest motiv, pretul petrolului a crescut in ultimele doua zile cu 4,3%, oamenii de afaceri fiind ingrijorati si de faptul ca criza iraniana ar putea sa determine o limitare a investitiilor din zona.

"Exista numerosi investitori care sunt neincrezatori in privinta situatiei din Iran", a declarat Tor Kartevold, analist la Statoil ASA, cea mai mare companie petroliera din Norvegia. Iranul furnizeaza aproximativ 5% din capacitatea mondiala de petrol. In 2006, consumul mondial de titei se va accelera, intrucat cererea de materii petroliere din partea Statelor Unite si a Chinei este in continua crestere, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie. Statele Unite, Marea Britanie si Franta au propus Consiliului de Securitate al ONU sa aiba in vedere masuri care sa includa sanctiuni relativ la refuzul Iranului de a abandona cercetarile nucleare. Rusii si chinezii s-au opus insa acestei propuneri, considerand ca sanctiunile nu sunt cea mai buna cale de a rezolva conflictul.