Agentia de evaluare financiara Moody's a redus cu doua trepte ratingul suveran al Irlandei, de la "BAA1" la "BAA3", cu perspectiva negativa, la o zi dupa ce Fitch a imbunatatit perspectiva propriului calificativ pentru acest stat, transmite Mediafax.

Inrautatirea ratingului de catre Moody's reflecta opinia agentiei ca puterea financiara a guvernului de la Dublin va slabi si ia in considerare, de asemenea, perspectivele descurajatoare privind cresterea economica si incertitudinile legate de solvabilitate.

Moody's apreciaza, totodata, ca statul ar putea avea nevoie de noi masuri de austeritate pentru a atinge obiectivele fiscale, iar situatia financiara s-ar putea deteriora in urma cresterii dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana.

"Daca nu vor fi atinse obiectivele de consolidare fiscala, alte reduceri de ratinguri ar putea urma. Deteriorarea si mai mult a perspectivei economice va exercita presiuni suplimentare asupra calificativului", mentioneaza agentia intr-un comunicat.

Fitch a mentinut ratingul Irlandei la "BBB+", insa a imbunatatit perspectiva acestuia de la "sub supraveghere cu implicatii negative" la "negativa", ceea ce inseamna ca agentia nu se asteapta la o reducere a calificativului pe termen scurt.

La inceputul lunii februarie, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a retrogradat cu o treapta, de la "A" la "-A", ratingul Irlandei si a avertizat ca acest calificativ ramane sub supraveghere, cu implicatii negative, din cauza incertitudinilor legate de necesarul de finantare al sectorului bancar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Valoarea brandului Romaniei a scazut cu aproape 7 mld. dolari in 2019