Sefii companiilor din intreaga lume nu sunt convinsi de revenirea economica din ultimele trimestre, doar 17% dintre acestia considerand ca perioada de criza a luat sfarsit, releva cel mai recent sondaj realizat de firma de audit si consultanta Ernst&Young.

Cu toate acestea 60% dintre participanti spun ca recesiunea globala ar putea sa ia sfarsit pana in aprilie 2012.

Urmatoarele sase luni ar putea aduce o revigorare usoara a sectorului de fuziuni si achizitii (M&A), o treime dintre companiile care au participat la studiu spunand ca sunt in cautarea unor astfel de tinte. Tarile emergente sunt principalele vizate pentru dezvoltare, in contrast cu statele occidentale. Cele mai multe achizitii ar putea sa fie realizate in sectorul auto, urmat de cel al bunurilor de consum, minerit si farmaceutice.

Pe termen lung insa, apetitlul pentru M&A este in scadere pe masura ce companiile se concentreaza tot mai mult pe o crestere organica. Reticenta pentru fuziuni si achizitii este alimentata si de alti trei factori majori: instabilitatea politica din Orientul Mijlociu, dezastrele naturale si impactul acestora asupra lanturilor de aprovizionare, precum si de temerile privind cresterea taxelor si a inflatiei.

Aproape 60% dintre cei 1.000 de top manageri chestionati de Ernst&Young au remarcat o imbunatatire a conditiilor in pietele de capital, 38% din acestia adaugand ca nu au probleme in accesarea unor fonduri esentiale pentru dezvoltare. Principalele surse de finantare pentru urmatoarele sase luni au ramas lichiditatile (59%) si imprumuturile bancare (36%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ernst & Young confirma: Gabriel Sincu va fi director executiv